TV der bevæger dig

Guld i Danmark

For første gang nogen sinde er der fundet guld i Danmark. Det er ejeren af en grusgrav ved Rødekro, som har vasket sig til 1000 guldkorn.

Bjarne Overgaard, ejer af Bedsted Lø Grusværker forklarer til TV SYD at han for 20 år siden hørte om en mand i Tyskland, der fandt guld i en grusgrav, der ligner hans i Rødekro.

Han blev nysgerrig, og fortalte det til geolog og seniorforsker Christian Knudsen ved GEUS, som lovede at kigge forbi en dag for at se nærmere på fænomenet.

20 år skulle der gå før Christian Knudsen endelig kom til Bedsted Lø Grusværk for at undersøge Bjarne Overgaards vilde ide. Men han regnede bestemt ikke med at finde noget. Han tog fejl.

Ved at vaske det fine og tunge sand, der ender i maskinernes bundventil, dukkede de 1000 guldkorn frem.

Selvom forbavselsens var stor, da guldet dukkede frem, så undrer det alligevel ikke, siger geolog Christian Knudsen til TV2 Nyheder.

-Under istiden har gletsjere slæbt materialer af hele Skandinavien og bragt det med sig ned til Danmark. Der sker så det, at mens isen smelter, så dannes der nogle floder, som bringer smeltevand ud til randen, og den tager alle de urenheder med, der er i isen, herunder guldet.

Guldet ligger således i grusgraven, da en underjordisk gletsjerflod har haft udmunding lige dér.

Nu vil Bjarne Overgaard fra Bedsted Lø Grusværker undersøge, hvor meget guld der er i hans grusgrav.

Han siger til TV SYD, at han regner med at undersøge alt det sand og grus der falder ned i maskinernes bundventil det næste stykke tid. Men at han ikke regner med det bliver en guldgrube.