Hekmat jubler over ny flygtningeuddannelse: Nu får jeg respekt

Hekmat Al-Abo er en af de flygtninge, som er startet på en ny integrationsgrunduddannelse. Han er glad for ordningen.

33-årige Hekmat Al-Abo har travlt, når han er på arbejde. Som pedel på Special- og Rehabiliteringscenteret i Rødekro er der altid noget at se til. Han klipper græs, sørger for vasketøj, deler post rundt og hjælper beboerne med hverdagens store og små gøremål.

Han har arbejdet på centeret i et halvt år som en del af den nye integrationsgrunduddannelse (IGU), der så dagens lys efter sidste års trepartsforhandlinger mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter.

- Når man kommer som ny, er det lidt svært, når man ikke kan sproget, især fordi de taler sønderjysk her, siger Hekmat Al-Abo til TV SYD.

quote

Nu respekterer folk mig, fordi jeg betaler skat. Det er mine egne penge, jeg tjener. 

Hekmat Al-Abo, pedel.

Hekmat al-Abo arbejdede som chef på et hotel i Syrien, indtil han flygtede til Danmark for 2,5 år siden. Nu bor han i Aabenraa med sin kone og tre børn, og så er han en del af et integrationsgrunduddannelsesforløb. Det er en to-årig ordning, hvor man kombinerer en praktikplads på en virksomhed eller kommune med 20 ugers skoleforløb.

Det er altså derfor, Hekmat Al-Abo arbejder på centeret i Rødekro.

- Nu respekterer folk mig, fordi jeg betaler skat. Det er mine egne penge, jeg tjener. Derfor er jeg glad. Det betyder meget, fordi det er mit arbejde, fortæller Hekmat Al-Abo og lægger tryk på ”mit arbejde”. 

På centeret er de også glade for hans arbejdskraft:

- Det var en udfordring til at starte med på grund af sprogbarrieren, og fordi han skulle lære de nye ting, men det går rigtig godt. Det synes jeg, siger Alice Andersen, der er husassistent på centeret i Rødekro og arbejder sammen med Hekmat Al-Abo til daglig.

Indtil videre har den 33-årige syrer kun fokus på de næste to år, men han håber, han kan få lov til at blive på centeret i Rødekro, når han er færdig med integrationsgrunduddannelsen. 

- Måske bliver jeg her, hvis jeg får chancen.

Fakta om integrationsgrunduddannelsen (IGU):

  • IGU er en treårig forsøgsordning med virkning fra 1. juli 2016.
  • Integrationsgrunduddannelsen varer to år og omfatter ansættelse i en lønnet praktikstilling på en virksomhed og skoleundervisning med uddannelsesgodtgørelse.
  • Praktik skal mindst udgøre 25 timer om ugen i gennemsnit. Skoleundervisningen udgør i alt 20 uger á 37 timer.
  • Udlændingen modtager uddannelsesgodtgørelse i de perioder af forløbet, hvor de deltager i den aftalte skoleundervisning. Godtgørelsen svarer til den sats, udlændingen ville have modtaget i integrationsydelse.
  • I praktikdelen aflønner virksomheden IGU-eleven efter de lønsatser, der gælder for erhvervsgrunduddannelsen (EGU).
  • Kilde: Undervisningsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet.