Historisk foto fra genforeningen genskabt

Folkehjem i Aabenraa blev igen rammen for et historisk billede, da dronningen var med i genskabelsen af genforeningsbillede.

På det historiske billede fra den 10. juli 1920 står kong Christian 10., dronning Alexandrine, kronprins Frederik og arveprins Knud foran Folkehjem i Aabenraa.

I dag var det kun dronning Margrethe, da billedet skulle genskabes.

Med til at danne rammen for billedet var pigerne Laura Brandt-Nielsen og Freja Claudi Jensen, der var klædt i dragter magen til dem, pigerne bar i 1920.

- Det var helt vildt at se dronning Margrethe. Det er sådan en ære at være med til, fortæller Laura Brandt-Nielsen, der bliver bakket op af veninden Freja Claudi Jensen.

- Det er det virkeligt. Det er noget af en oplevelse, må man sige, siger hun.

Tøj ligesom i gamle dage

Pigerne i dag var klædt i hvide kjoler med røde sløjfer ligesom pigerne i 1920 ved genforeningen.

- Det har været sjovt at have på, at ligne dem fra dengang, så vi har fået lov at være med til at genskabe billedet, fortæller Laura Brandt-Nielsen.

- Noget af tøjet er lånt fra et museum, som laver de her dragter. Noget er lånt hos Lilly, så har vi forsøgt at lave et koncept, så det ligner noget fra den tid, tilføjer Freja Claudi Jensen.

Fotografen måtte rykke på dronningen

Det var en smånervøs fotograf fra Aabenraa Kommune, der i dag skulle forevige genskabelsen gennem kameraets objektiv.

Fotograf Preben Matthiesen måtte gå professionelt til opgaven, hvilket også betød, at han måtte instruere dronningen.

- Jeg bad hende rykke lidt til siden, så hun stod centreret i billedet, så vi får det bedste ud af det, fortæller Preben Matthiesen.

- Nu er der ikke så mange statister på her, som i det billede, jeg skal genskabe. Jeg tror dog, det lykkedes rimelig fornuftigt, forklarer fotografen.

Se både det genskabte og det historiske billede nedenfor her.

Kong Christian 10., dronning Alexandrine, kronprins Frederik og arveprins Knud foran Folkehjem i Aabenraa 10. juli 1920.
Kong Christian 10., dronning Alexandrine, kronprins Frederik og arveprins Knud foran Folkehjem i Aabenraa 10. juli 1920.
Foto: Museum Sønderjylland
Hendes Majestæt Dronningen blev fotograferet foran Folkehjem ganske som dronningens farfar Christian 10. i 1920.
Hendes Majestæt Dronningen blev fotograferet foran Folkehjem ganske som dronningens farfar Christian 10. i 1920.
Foto: Aabenraa Kommune // Preben Matthiesen