Hovsa: Sikrede vej mod oversvømmelse – nu er den farlig

Aabenraa Kommune har lagt en ”pølse” af asfalt langs en vej i Holbøl for at sikre huse mod oversvømmelse. Men asfaltpølsen er farlig, mener naboerne.

Det kom som en overraskelse, da Drift & Anlæg i Aabenraa Kommune for nyligt rullede asfaltmaskinerne frem, og begyndte at lægge asfaltforhøjninger – også kaldet ”vulster” – langs Møllevej i landsbyen Holbøl syd for Aabenraa.

Vulsterne er lagt for at beskytte en række haver og indkørsler mod vand. Men trods de gode hensigter har asfaltpølserne, som de lokale kalder dem, skabt frustration.

quote

Jeg frygter lidt at møde en cyklist på vejen

Iben Kaalund Starke, Holbøl

Beboerne mener nemlig, at de 10 centimeter høje vulster gør vejen farlig at færdes på.

Mellem vulsterne, som løber på begge sider af vejen, er der en afstand på ned til 3,25 meter.

- Jeg synes den er smal. Jeg frygter lidt at møde en cyklist på vejen - særligt hvis der kommer modkørende trafik, og især tungere og farligere trafik, siger Iben Kaalund Starke, som er mor til tre – herunder en datter på 11 år.

Efter vulsterne er anlagt, har Iben Kaalund Starke forbudt sin datter at cykle på vejen:

- Hun har veninder her i byen og har før cyklet herinde. Det tør jeg ikke lade hende gøre mere - det får hun simpelthen ikke lov til. Hun får heller ikke lov til at gå herude ved vejen, for som sagt: kommer der nogen, der skal passere hinanden, så skal man op på det her granit, og så kan man ikke gå her. Det bliver simpelthen for farligt, siger Iben Kaalund Starke til TV SYD.

Til gene for redningskøretøjer

Iben Kaalund er langt fra alene med kritikken af asfaltpølserne.

John Madsen, som er brandkaptajn og bor i Holbøl, under sig over kommunens valg af løsning på oversvømmelsesproblemet:

- Jeg ville da gerne have kendt til planerne, så jeg kunne have fortalt kommunen, hvad det her ville indebære. Så kunne det jo være, at de kunne have gjort vejen bredere i stedet for at lave de her pølser, siger John Madsen til TV SYD.

quote

Det tager længere tid, at komme frem til en brand, og det tager længere tid at komme frem til et færdselsuheld.

John Madsen, brandkaptajn, Holbøl

Ifølge John Madsen er vulsterne til fare, når redningskøretøjer – som for eksempel brandbiler – skal gennem Møllegade:

- Det tager længere tid, at komme frem til en brand, og det tager længere tid at komme frem til et færdselsuheld. Alle, som har oplevet en brand, ved jo, at en brand udvikler sig rimeligt hurtigt, så to minutter kan være ret afgørende, siger brandkaptajn John Madsen.

Aabenraa Kommune har ikke orienteret borgerne om, at man ville anlægge vulsterne, da ændringen ikke er betydelig.

- Det er altid uheldigt, hvis man oplever, man er i farlige situationer, siger Jesper Juhl Kristensen, som er afdelingschef i Drift & Anlæg i Aabenraa Kommune.

Han mener, det er et spørgsmål om at borgerne skal vænne sig til den nye trafikale situation:

- Jeg tænker, man skal have tid til at lære noget nyt at kende. Stig på cyklen, kør med barnet i skole. Lær barnet, hvordan vi gerne vil have det skal agere i trafikken, siger Jesper Juhl Kristensen.

Kommunen vil på et senere tidspunkt evaluere forholdene på Møllevej:

- Noget af det, vi kan hjælpe med, er at se, om hastigheden er afstemt efter den indretning, vejen har fået, siger Jesper Juhl Kristensen til TV SYD.