Hun fødte sønnen i et fødekar under trappen

Marlene Grau valgte at føde sønnen Johannes i et fødekar under trappen i hjemmet i Broager. Flere og flere vælger hjemmefødsler, så tallet er tre-doblet på fem år.

Hun er dermed en af ca. 70 kvinder, som i år har valgt at føde hjemme i stedet for på fødeafdelingen i Aabenraa.

- Jeg er simpelthen så glad for, at jeg kunne føde hjemme i trygge omgivelser - og ikke i sygehusets mere kolde omgivelser, siger Marlene Grau til TV SYD.

Hun finder hjemmefødslen helt naturlig, og er sikker på, at hvis Johannes skal have en bror eller søster, så skal det igen foregå i hjemmet. For en fødsel er jo ingen sygdom.

Marlene Grau med sønnen. Når han skal have en bror eller søster skal det også foregå hjemme.
Marlene Grau med sønnen. Når han skal have en bror eller søster skal det også foregå hjemme.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

- En fødsel burde jo som sådan ikke være mere kompliceret. Man har gjort det i mange, mange  år. Inden det blev normalt at føde på sygehuset, fødte alle jo hjemme.

Flere og flere vil føde hjemme

Hjemmefødsler udgør stadig kun en lille procent-del af alle fødsler, men tallet stiger markant. I 2012 blev 75 børn bragt til verden derhjemme på de tre syd- og sønderjyske sygehus og sygehuset i Horsens.

I år forventes tallet at være mere end tre gange så stort.

- Flere vælger at føde hjemme, f.eks. hvis de har født før. Så bliver de typisk sendt hjem få timer efter fødslen, siger chefjordemoder Kathrine Kristiansen, Hospitalsenheden Horsens til TV SYD.

Jordemoder Trine Ørom scanner en vordende mor.
Jordemoder Trine Ørom scanner en vordende mor.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

- Der vil næsten altid være nogen, der har stiftet bekendtskab med det, siger jordemoder Trine Bjerg Ørom, Aabenraa.  De har måske ikke selv født hjemme, men så har de overvejet det, eller de kender de en, som gjorde det.  Det breder sig som ringe i vandet.

 

 

quote

Inden det blev normalt at føde på sygehuset, fødte alle jo hjemme.

Marlene Grau, Broager.

På de syd- og sønderjyske sygehuse er stigningen i hjemmefødsler mest udtalt på Sygehus Sønderjylland og mindre markant på Sydvestjysk Sygehus. Både i Kolding og Aabenraa forventer de at være med til 70 og 85 hjemmefødsler i år.  På fødeafdelingen i Esbjerg venter de 40 hjemmefødsler i år.

Hospitalsenhenden Horsens vil også medvirke til knap 50 hjemmefødsler. Som de øvrige steder er der tale om en tre-dobling.

På grafikken kan du se hvor mange hjemmefødsler, som jordemødre fra sygehusene Aabenraa, Esbjerg, Kolding og Horsens har assisteret ved siden 2012. Tallet for 2016 er en prognose, men tallet vil være præsict nok, fordi afdelingerne har styr på, hvor mange der ønsker hjemmefødsler i resten af året.