Hvad USA kan gøre for Parkinsonpatienter: Think Big

En træningsmetode fra USA gør hele forskellen for syd- og sønderjyske borgere med sygdommen Parkinson.

En amerikansk genoptræningssmetode er blevet populær i Aabenraa. Den er ret simpel, og går ud på at lave store bevægelser.

TV SYD var med, da et Parkinson-hold i dag gik på gulvet hos "Aabenraa Fysioterapi og Træning" og terapeut Yasmin Duisberg. 

quote

Jeg har fået meget mere kontrol over mine arme, jeg kan for eksempel skrive nu, det kunne jeg ikke før

Magny Jønch, Parkinsonpatient, Aabenraa

Det ligner lidt en blanding mellem stammedans og træning i gakkede gangarter, men tag ikke fejl, det her er seriøs træning, der giver mange Parkinson patienter et bedre liv.

- Jeg glæder glæder mig til hver gang, da det hjælper mig rigtig meget, fortæller Magny Jønch, der lider af Parkinson.

Træningsmetoden hedder BIG, og det betyder at alle øvelserne bliver lavet med store bevægelser, og det har vist sig at være en stor succes for Magny Jønch og de øvrige patienter i træningslokalet i Aabenraa.

- Jeg har fået meget mere kontrol over mine arme, jeg kan for eksempel skrive nu, det kunne jeg ikke før, siger Magny Jønch.

Orla Jørgensen lider også af Parkinson, og deltager også i træningen. Også han er begejstret for, hvad træningen gør for ham.

- Jeg er blevet meget mere let til bens, og så synes jeg også, at jeg er blevet meget mere frisk, fortæller Orla Jørgensen.

quote

Jeg er blevet meget mere let til bens, og så synes jeg også, at jeg er blevet meget mere frisk

Orla Jørgensen, Parkinsonpatient, Løjt

BIG-øvelserne kommer fra USA, hvor de har været brugt gennem 20 år, men det stadig forholdsvis nyt her i Danmark, selvom det forlængst har vist sig, at de virker.

- De kan mærke effekten af træningen, og dermed se mening med øvelserne. Og det giver meget bedre livskvalitet, siger Yasmin Duisberg, der udover at være fysioterapeut også er uddannet BIG-terapeut, - i øvrigt den eneste af sin slags i Sønderjylland.

Ifølge Parkinsonforeningen er 7300 danskere idag ramt af den neurologiske sygdom, der ofte giver langsomme små bevægelser og rysten, og det er netop det, som de store bevægelser kan gøre noget ved, selvom det næsten lyder for godt til at være sandt.

Magny Jønch en af dem, der efterhånden er blevet så rutineret, at hun idag også laver øvelserne derhjemme, og det betyder, at hun har nogenlunde styr på sin sygdom.

- Jeg forstætter med de store armbevægelser, det kan du tro, at jeg gør, slutter Magny Jønch.