Oversigt

Idrætsforeninger glemmer børn som Casper

12-årige Casper Møller er født med en hjerneskade og har en autismediagnose. Børn med psykiske lidelser ligesom Casper har ofte svært ved at finde tilpassede idrætstilbud og er derfor underrepræsenteret i det danske foreningsliv.

Det viser en undersøgelse fra Aalborg Universitet, som blev udgivet i august 2023. Årsagen til underrepræsentationen skyldes ifølge undersøgelsen ikke børnenes manglende lyst til at dyrke sport, men at idrætsforeningerne ikke giver plads til børn med særlige behov, og at trænerne ikke er i stand til at tage højde for de personlige udfordringer, som denne gruppe børn og unge kommer med, når de går til en idrætsaktivitet.

- At deltage i sportslige aktiviteter er særligt vigtigt for denne gruppe børn og unge, da de ofte oplever et fravær af fællesskaber uden for deres institution og skole, forklarer Søren Jul Kristensen, der er bredde- og teamchef hos Parasport Danmark, og uddyber:

- De mangler et frivilligt fællesskab, som udover at give børnene mulighed for at udvikle deres sociale evner også fremmer deres fysiske sundhed.