Imam: Man kan godt fejre ramadan i en coronatid

Muslimernes ramadan begynder tirsdag. Coronapandemien gør, at den adskiller sig fra tidligere, mener imam fra Aabenraa.

På døren til moskeen i Aabenraa hænger en seddel med oplysninger til den islamiske højtid ramadanen, der begynder tirsdag. På både dansk og arabisk formanes man om ikke at forsamle sig i større grupper uden for moskeen samt følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer om ikke at give håndtryk, kys eller kram.

De danske kirker stod tomme i påsken, og påskefrokosterne skulle holdes på Skype, da den kristne del af danskerne fejrede for nylig fejrede påske i en coronatid. Nu er det muslimernes tur til at fejre deres højtid ramadan, og her er myndighederne ude med nogenlunde samme besked til den muslimske befolkning i Danmark om ikke at forsamles så mange som normalt.

quote

Vi laver ikke vores egne regler, vi respekterer reglerne ligesom alle andre i Danmark.

Kassem Rachid, imam og formand for Arabisk Forening, Aabenraa

Selvom det så bliver en anderledes ramadan, kan det godt lade sig gøre, mener Kassem Rachid, der både er imam og formand for Arabisk Forening i Aabenraa.

- Det bliver en helt anden ramadan i år, end vi plejer at holde. Vi skal være mere opmærksomme på grund af corona. Vi kommer ikke til at gøre, som vi plejer med kys og kram og mange mennesker, der spiser sammen, fortæller han.

Under ramadan er det tradition, at familierne faster mellem solopgang og solnedgang, hvorefter de bryder fasten ved at spise sammen i eksempelvis moskeen eller hos hinanden.

- Det bliver desværre ikke i år. Under tidligere ramadaner har vi gjort det to-tre gange om ugen, men i år bliver det måske kun et par gange sammenlagt under hele ramadanen, fortæller han.

Kassem Rachid er imam fra Aabenraa og er ikke tvivl om, at muslimerne godt kan finde ud af at fejre ramadan i en coronatid.
Kassem Rachid er imam fra Aabenraa og er ikke tvivl om, at muslimerne godt kan finde ud af at fejre ramadan i en coronatid.
Foto: Privatfoto

Sådan fejrer du ramadan i en tid med covid-19

  • Bliv hjemme, og benyt digitale løsninger for at se familie og venner. Sådan hjælper du med at passe på dig selv og andre.
  • Bryd kun fasten med dem, som du bor sammen med.
  • Lad også tarawih-bønnen og spirituel retræte (itikaf) foregå derhjemme og kun med dem, du bor sammen med.
  • Lad være med at mødes mere end ti personer. Det gælder også i parker, naturen og lignende.
  • Hold to meters afstand til andre, når du er uden for hjemmet, og undgå fysisk kontakt som håndtryk, kram og kindkys.
  • Sørg for god håndhygiejne og host/nys i ærmet.
  • Fejr kun eid med dem, som du bor sammen med. (Eid festen markerer afslutningen på ramadan).

(Kilde: Sundhedsstyrelsen)


- Ingen grund til bekymring

Normalt inviterer man hinanden på tværs af familierne, men det går ikke i år.

- Man kan godt holde ramadan og leve efter reglerne i en coronatid, hvis man bliver i sin egen husstand. Men man skal ikke mødes fra forskellige husstande, som vi ellers plejer. Som muslimer skal vi respektere loven og følge reglerne, siger Kassem Rachid, som mener, at der er blevet gjort et stort stykke arbejde med at informere om betingelserne under ramadan.

- Vi har på hjemmesider og på Whatsapp oplyst om reglerne om afstand og alt det der. Vi har også hængt plakater på dørene i moskeerne på både dansk og arabisk med oplysninger om, at man ikke må stå for tæt sammen i grupper uden for moskeen, man skal bruge maske og holde afstand, afspritte hænderne og have sit eget bedetæppe med i moskeen, fortæller han.

Flere borgmestre rundt omkring i landet har udtrykt bekymring for smittespredning under den forestående islamiske højtid, men det forstår Kassem Rachid ikke.

- Vi laver ikke vores egne regler, vi respekterer reglerne ligesom alle andre i Danmark. Det er vigtigt ikke at generalisere over muslimerne i Danmark, som er lige så kloge som alle andre og følger reglerne. Der er ingen grund til bekymring, mener han.

Kort om ramadanen

- Ramadanen er muslimernes fastemåned og varer 29-30 dage.

- Ramadanen er én af islams fem søjler. Det er de vigtigste forskrifter, muslimer bør følge.

- Formålet er at mindes profeten Muhammeds første åbenbaring.

- Fasten skal få muslimer til at føle, hvordan fattige har det. Samtidig skal de vise, at de har disciplin til at følge Allahs bud.

- Fra daggry til solnedgang fastes der. Mad og drikke er forbudt - samt rygning, seksuel aktivitet, skænderier og bandeord.

- Ramadanen afsluttes med fejringen eid.

(Kilde: TV 2)


Opfordringer fra minister og sundhedsstyrelsen

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (Socialdemokratiet) opfordrer på Facebook danske muslimer til at overholde coronareglerne - også under ramadanen.

Nu er det muslimernes tur til at fejre højtid på en helt anderledes måde, lyder budskabet fra Mattias Tesfaye, som understreger, at alt for mange indvandrere er indlagt med corona, og at ramadanen ikke må betyde en eksplosion i antallet af smittede.

Sundhedsstyrelsen opfordrer til, at man bliver hjemme og kun fejrer ramadan og eid med dem, man bor sammen med. Samtidig opfordres muslimerne til at benytter sig af digitale løsninger for at se familie og venner og iøvrigt at følge sundhedsmyndighedernes råd om to meters afstand til andre og undgå fysisk kontakt som håndtryk, kram og kindkys.