Ingen afgift på brænde men højere skat

Regeringen har opgivet at indføre afgift på brænde. Meldingen er godt nyt for de cirka 750.000 danske brændeovnsejere, der stod til en fordobling af deres årlige udgifter til brænde. Til gengæld varsler regeringen skattestigninger til alle.

Brændeafgiften erstattes nemlig af et vrid på skatteskruen, så alle i gennemsnit skal betale ekstra 1270 kroner.

Efter lang tids vaklen har regeringen besluttet endegyldigt at aflive brændeafgiften, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

Det er bl.a. udsigten til en eksplosion i grænsehandel med brænde, der får regeringen til at skifte kurs. Desuden har de hidtil blokeret for brændeafgiften.

- Jeg har foreslået partierne, at vi helt skrotter forsyningssikkerhedsafgiften inklusive de afgifter på rumvarme, som blev gennemført i VK-regeringens forårspakke i 2009, siger skatteminister Morten Østergaard (R).

I kroner og øre betyder et farvel til brændeafgiften, at virksomheder og private frem mod 2020 undgår en regning på i alt 15,4 milliarder kroner.

Regeringens nye kurs betyder dog ikke, at danskerne slipper for en regning.

De Konservative er glade for, at brændeafgiften er skrottet.

- Men vi bryder os ikke om højere skatter. Danskerne har brug for lavere skatter, siger klima- og energiordfører Mike Legarth (K).

I erhvervslivet vækker det glæde, at regeringen nu afskaffer et "administrativt monster".

- Afgiften ville medføre et administrativt vanvid og masser af bøvl, mistillid, kontrol og usikkerhed, siger Søren Gade, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.

I