Jordbærrene fryser om natten

I nat var den koldeste nat i majs minde. Vi skal 11 år tilbage for at finde en lige så kold majnat, og det har konsekvenser for en af danskernes absolutte favoritter. Jordbærene kan nemlig ikke tåle frost.

Lige nu har de form af bittesmå grønskollinger eller hvide blomster.

Men kun dem, der bliver til noget, for frosten har allerede taget sin del.

Mister fem pct. hver frostnat

Kristian Krogh er jordbæravler i Sottrup vede Bylderup-Bov. Han skal sørge for, at jordbærene bliver flotte og røde. Men det er svært for tiden.

- Jeg tror, at den nat, vi lige har haft med et par graders frost, koster fem procent af blomsterne. Du kan jo selv regne ud: For med fem procent hver gang svinder det hurtigt, siger han til TV SYD.

Den sorte jomfru

- Her har vi den sorte jomfru. Det er, hvis den har fået frost som knop, forklarer Kristian Krogh. Så udvikler den ingen bær. Der bliver kun en sort knast inde midt i.

Kristian Krogh sparer på nattesøvnen for at holde skansen mod frosten.

- Vi har temperatur-følere i marken, som sender sms, hvis temperaturen kommer under tre grader. Og så er det ud af sengen for at frostsikre bærene. Det er ligesom at have små børn igen.

Der kommer danske jordbær

En af landets største discountkæder, Fakta, har hjemme i Vinding ved Vejle. Her bliver vi lovet, at der kommer danske jordbær på hylderne - men med små prisudsving.

- Vi har lige haft kontakt med vores producenter på Fyn. Det ser rigtigt godt ud: Der kommer jordbær - lidt forsinket - men de kommer, siger sortimentchef Stig Laursen, Fakta.

- Der er stadig masser af udenlandske bær. Når vi kommer til Sankthans, kan der blive en forsinkelse af de danske bær på 8-10 dage. Frosten har simpelthen forsinket produktionen.