TV der bevæger dig

Juletræstradition truet af tyverier

Juletræer med en lille pose penge på til Den Sønderjyske Garde bliver rippet af ukendte tyveknægte. Garden frygter at miste flere tusinde kroner.

00:37

Den Sønderjyske Garde henter de brugte juletræer for at samle penge ind. Video: Vibeke Illum Marcussen, TV SYD

Det er fast tradition, at folk i Aabenraa smider deres juletræer ud til vejen og sætter en pose penge på. Den første lørdag i januar kommer Den Sønderjyske Garde så og henter træerne.

Jeg synes, at det er sørgeligt, at folk vil gøre sig til tyv for at stjæle 25 kr, og så stjæle pengene fra børn. Det er grumt.

Jacob Gejl Christensen, formand, Den Sønderjyske Garde. 

Der er bare et lille problem; ukendte gerningsmænd stjæler den lille pose med 25 kr, som folk sætter på træet som tak for afhentning og støtte til garden. 

- Jeg synes, at det er sørgeligt, at man vil gøre sig til tyv for at stjæle 25 kr. og så stjæle pengene fra børn. Det er grumt, siger Jacob Gejl Christensen, der er formand for Den Sønderjyske Garde. 

Garden har i år opfordret folk til først at sætte træerne ud til vejen kl. 8:30 i morges. Op ad eftermiddagen har de 35-40 voksne og børn så samlet alle træerne ind. 

- Vi kan se, at nogle steder har folk lagt deres træer ud i går aftes. Det koster et par poser, fordi nogle unge formentlig er gået forbi på vej hjem fra byen og er blevet fristet. Nu ser vi også bare, at nogle systematisk kører rundt og stjæler fra træerne, siger Jacob Gejl Christensen.

Garden har sågar oplevet, at en mand kørte rundt i en Berlingo og samlede ikke bare pengeposerne, men også juletræerne op. Ham fik politiet heldigvis hurtigt stoppet. 

Mister 2.000 kr. til nye uniformer

Normalt samler Den Sønderjyske Garde 30.000 kroner ind på at samle juletræer fra hele Aabenraa by og opland. Pengene skal bruges til nye uniformer, hatte og instrumenter. Garden har endnu ikke optalt, hvor meget de kommer til at miste i år, men de andre år har beløbet ligget på omkring 2.000 kr. 

- Det er for tidligt at sige, om det står værre til i år. Det må vi se, siger Lene Christensen, der er formand for Den Sønderjyske Gardes Støtteklub, som står bag indsamlingen. 

Garden har meldt tyveriet fra juletræerne til politiet. De har også overvejet, om de kunne finde en anden løsning, så der ikke skal en pengepose på juletræet.

- Vi har overvejet, om folk i stedet kan benytte for eksempel MobilePay. Det vil bare give os alt for meget administraion. Vi er jo alle frivillige, siger Lene Christiensen. 

Har du set noget? Ring på 1-1-4

Har du set noget i forbindelse med træerne i Aabenraa, vil politiet gerne høre fra dig. Ring på telefon 1-1-4.