Julie blev kaldt ”møgluder” - nu er hun årets breddedommer

Sidste år blev Julie Alsbro Thomsen skubbet, spyttet på og kaldt ”møgluder”. Torsdag fik hun overrakt en pris.

Torsdag aften blev noget anderledes, end 20-årige Julie Alsbro Thomsen havde regnet med.

I forbindelse med et årsmøde skulle den unge fodbolddommer holde et oplæg om dommergerningen for klubberne bag DBU Jyllands Region 4 – troede hun.

I stedet blev dommeren fra Aabenraa overrasket af sine dommerkolleger, der kunne overrække hende prisen som årets breddedommer i regionen.

- At vinde den her pris giver et rygstød og er en motivationsfaktor for mig. Jeg er meget glad og stolt, for jeg har udviklet mig meget på kort tid, og derfor betyder det også meget at andre kan se, at jeg gør det godt. Det giver blod på tanden, siger prisvinderen Julie Alsbro Thomsen.

Hun fortæller, at det kom bag på hende, at det netop var hende, der skulle hædres som årets breddedommer - altså den bedste dommer uden for eliten.

Et forbillede for andre

Valget af Julie Alsbro Thomsen som årets breddedommer skal ses i lyset af, at hun er kommet hurtigt frem i rækkerne. I efteråret blev hun nemlig optaget i DBU’s centrale talentgruppe og blev indplaceret i 1. division for kvinder og serie 2 for herrer.

Derudover er der blevet lagt vægt på hendes sociale kompetencer og væremåde overfor sine dommerkolleger, og den måde hun håndterede en sag på, som i september sidste år fik offentlighedens opmærksomhed.

quote

En eller anden idiot skal ikke have lov til at ødelægge det for mig.

Julie Alsbro Thomsen

Efter at have udvist en spiller blev Julie Alsbro Thomsen først skubbet til, spyttet på og til sidst kaldt en møgluder.

Den unge dommer bevarede jordforbindelse og lod sig ikke rive med. Sidenhen blev spilleren politianmeldt og sendt i fængsel, mens sagen fik DBU til at lave en kampagne for at sætte fokus på at sikre en bedre opførsel og tone på fodboldbanen.

Og det er ikke gået ubemærket hen.

- Julie har håndteret hele situationen på en fantastisk facon, som ikke er givet i så ung en alder, forklarer dommerklubben i sin indstilling.

Har lagt oplevelsen bag sig

Julie Alsbro Thomsen har dog for længst glemt sagen.

- Jeg tænker stadig på det som en træls oplevelse, men det er overhovedet ikke noget, der fylder for mig. Det er selvfølgelig ikke noget, jeg vil finde mig i en anden gang, hvis det skulle ske, men det tror jeg ikke, at det kommer til. Derfor er det et overstået kapitel for mig, siger fodbolddommeren.

Nogle dommere vælger at stoppe med at dømme, fordi de ikke vil acceptere en hård og til tider fjendtlig tone. Hvorfor valgte du ikke at stoppe, efter det du var ude for?

- Jeg får så mange gode stunder og oplevelser fra min dommergerning, så sådan en oplevelse, jeg var ude for, skal en eller anden idiot ikke have lov til at ødelægge det for mig, siger hun.

I stedet fokuserer hun på at nå så langt som overhovedet muligt med sin dommerkarriere.

- Når man fylder 25, kan man få lov til at dømme internationalt, og det vil jeg gerne opnå. Først og fremmest fokuser jeg på at blive dygtig nok til at dømme internationalt på kvindesiden, men det kunne da være fedt at få muligheden for at dømme internationalt for begge køn.

Som ungdomsspiller lavede hun et hav af frispark og var ”god til at råbe ad dommeren”. Noget som ikke altid harmonerer med et godt forhold til personen med fløjten, så længe man er inden for kridtstregerne.

Derfor besluttede hun sig for i 2017 at tage dommerkortet for at kunne vise dommerne, hvor let det er at dømme en fodboldkamp.

- Men jeg blev klogere. Så nemt er det ikke, siger hun med et let grin.