Kom der som barn og er nu hovedansvarlig: - Det er den største fest for mindretallet

Den traditionelle Knivsbjergfest blev lørdag afholdt i høj sol og med masser af glade familier fra det tyske mindretal.

Faustball, trampoliner, taler, musik, hoppeborge, segway, fodbold og cirka 4.000 glade børn og unge samt deres familier.

Det er cirka, hvad der lørdag udgjorde den traditionsrige Knivsbjergfest, som er den årlige sommerfest for det tyske mindretal. 

- Det er en kæmpestor dag og den største fest i det tyske mindretal. S her er alt, hvad man kunne tænke sig, storsmiler Thore Naujeck, der er arrangør af festen og en del af det tyske mindretal.

Overvældet som barn

Det er svært ikke at støde på smil, når man bevæger sig rundt på den solrige festivalplads på Sønderjyllands højeste punkt. 

Knivsbjerg var det oprindelige mødested for mindretallet, og derfor har det en særlig betydning. Siden 1895 har sommerfesten fundet sted, kun aflyst i perioder med krig og konflikter - og seneste af flere omgang på grund af corona.

Derfor var det en lettet arrangør, der lørdag kunne kigge ud over de store menneskermængder.

Thore Naujeck er en del af det tyske mindretal og holder meget af Knivsbjergfest, der er ren nostalgi.
Thore Naujeck er en del af det tyske mindretal og holder meget af Knivsbjergfest, der er ren nostalgi.
Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

- Det føles rigtig godt, for der har været meget arbejde. Så nu skal vi bare nyde dagen, smiler Thore Naujeck.

Ikke kun de mange ugers arbejde gør det til en helt særlig dag for Thore Naujeck.

- Festen betyder meget for mig. Jeg er kommet her som barn og husker, hvor overvældet, jeg var. Og nu at stå som arrangør, det er en rigtig fed ting, fastslår han.

Stort fællesskab

Den glæde, som Thore Naujeck udviser, skinner gennem flere steder. Både hos børnene, der hopper i seler på de store trampoliner, familier, der sidder i græsset og snakker og hos legesyge sjæle, der dyster i forskellige sportsgrene.

- Det er stort, at vi lever og holder sammen. Vi er en del af et fællesskab og der er nøjagtigt så meget fest og farver, som der skal være, smiler Thore Naujeck.

Selvom langt størestedelen af de fremmødte er en del af mindretallet, så er Knivsbjergfest åben for alle, understreger arrangøren.

- Her bliver faktisk talt mest sønderjysk, og det er sådan, det skal være.  

I aften går det løs med fest, og det eneste, Thore Naujeck nu beder til, er at vejrguderne fortsætter med at holde hånden over det højeste punkt.

- Det skal jo regne en del i nat, og vi har flere, der skal sove i telt, men nu må vi se. Når man har drukket lidt, så er det lidt lettere at holde regnen ud. Jeg er positivt indstillet, og det kommer selvfølgelig til at gå godt, griner han.

Der har været gang i de mange aktiviteter hele dagen.
Der har været gang i de mange aktiviteter hele dagen.
Foto: Jonatan Dybro, TV SYD