Langt færre vil være sygeplejersker: - Det er et kæmpe problem for samfundet

22 procent færre har valgt at søge ind på velfærdsuddannelserne i Region Syddanmark, og det kan blive et problem.

Mange unge mennesker sad klar ved tasterne ved midnat, da de fik svar på, om de var kommet ind på deres uddannelse.

Men i år var der noget færre, der ventede på et optag på uddannelserne til sygeplejerske, folkeskolelærer, pædagog eller socialrådgiver og værst så det altså ud i Region Syddanmark.

På UC Syd har 22 procent færre valgt at søge ind på de førnævnte uddannelser.

- Det er jo bekymrende og ikke kun her i Syd- og Sønderjylland. Vi kommer til at mangle professionelle, der tager sig af vores syge borgere, ældre, børn og udsatte. Så det er et kæmpe problem for samfundet, siger Alexander von Oettingen, der er rektor ved UC Syd.

Alexander von Oettingen er lidt bekymret for, at så mange har valgt velfærdsuddannelserne fra.
Alexander von Oettingen er lidt bekymret for, at så mange har valgt velfærdsuddannelserne fra.
Foto: Helle Eriksen, TV SYD

Færrest vil være sygeplejersker

Sygeplejerskeuddannelsen er den uddannelse, det er gået hårdest ud over. Den oplever et fald på hele 34,9 procent. Og det ærgrer Mette Lønborg Eriksen, der er sygeplejerske på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa.

- Jeg synes, at det er rigtig, rigtig ærgerligt, for uddannelsen åbner mange døre, fortæller Mette Lønborg Eriksen, der selv har været i faget i 20 år.

Optagelsen på de fire udvalgte velfærdsuddannelser i Region Syddanmark, 2018-2022
20182019202020212022
Folkeskolelærer540561607566429
Pædagog1.143  1.1461.1401.089 997
Socialrådgiver681    660681602503
Sygeplejerske802    878933867643
Kilde: Den Koordinerede Tilmelding (KOT)

Det er ikke en ny udfordring, at der mangler sygeplejersker, ligesom det også længe har været svært at trække personale til sygehusene udenfor storbyerne. 

- Det har jo selvfølgelig den betydning, at vi kan komme til at mangle hænder, men vi arbejder allerede med rekruttering. Vi er ikke i panik, for vi er ved at se på, hvordan vi klarer den her opgave. Vi prøver at håndtere det og gør rigtig meget for at gøre det attraktivt også at være på Sygehus Sønderjylland, siger hun.

Længere mellem eleverne

Fra næste skoleår vil der altså være længere mellem eleverne i klasseværelserne på UC Syd, hvor over 70 procent af de studerende går på en af de fire velfærdsuddannelser, og rektoren har et par bud på, hvorfor billedet ser sådan ud.

- Der er enormt træk storbyerne, og alle vil gerne ind til storbyerne på universitetet. Derudover er velfærdsuddannelserne ikke lige så attraktive blandt unge mennesker. De har en forestilling om, at hvis de hvis de får en fremtid som lærer, pædagog eller sygeplejersker, har de låst sig fast i deres karriere og udviklingsmuligheder, siger Alexander von Oettingen.

På Sygehus Sønderjylland knokler man for at få gjort det attraktivt at blive sygeplejerske.
På Sygehus Sønderjylland knokler man for at få gjort det attraktivt at blive sygeplejerske.
Foto: Helle Eriksen, TV SYD

Nu går UC Syd derfor i gang med at kigge på, hvad skolen kan gøre selv for at trække flere studerende til. Men ifølge rektoren kræver det meget at få de unges øjne op for velfærdsuddannelserne.

- Vi kan selv sørge for at blive mere synlige som uddannelsessted. Men vi kan ikke ændre på den samfundsstruktur, den tendens, der er med, at mange bevæger sig væk fra de her uddannelser. Det har vi brug for at se som en fælles udfordring i kommunerne, regionerne og fagforeningerne, påpeger Alexander von Oettingen.