Lastbiler skal fange solens stråler

Et forsøg med solceller på lastbilers førerhuse testes netop nu på to lastbiler fra Padborg. Projektet kan både gavne økonomien og miljøet.

Lastbiler opholder sig stort set konstant under åben himmel.  Derfor giver det god mening at udnytte solens stråler til at skabe strøm til lastbilens elektroniske apparater. Nu skal to lastbiler fra transportvirksomheden Contino i Padborg køre rundt med solslugere på førehuset indtil februar.

- Det er helt klart, at brændstoføkonomien betyder meget for virksomhederne, men det gør miljøet også. Det er en stigende konkurrenceparameter at være miljøvenlig, siger Poul Bruun, der er innovationsdirektør i ITD Danmark.

Indtil nu har forsøg med solceller på lastbiler vist, at der er penge at spare. En lastbil bruger 5 procent af brændstoffet på at holde gang i apparater som aircondition, TV og køleskab.

- Alle lastbiler holder en del i tomgang og bruger en del strøm ved det. Man bruger ca. 4-5% af dieselen på det. Det bliver altså til rigtig mange penge på årsbasis. Det vi kalder tomgang, det er altså adskillige millioner kroner i vores regi, siger Allan Jepsen, der er adm. direktør i Contino Holding.