TV der bevæger dig

Lastbiltyverier styrtdykker

Antallet af lastbiltyverier er mere end halveret på et år. Bedre efterlysning og vågne chauffører får æren.

Lastbiler bliver sikret med GPS og andet overvågningsudstyr.

Der er godt nyt for transportbranchen, der endelig har knækket kurven efter flere år med et stigende antal lastbiltyverier.

Fra 2011 til 2012 faldt antallet af efterlyste køretøjer fra 151 til 70. Det oplyser Forsikring og Pension i samarbejde med vejgodstransportens brancheorganisation, ITD.

Især chauffører og vognmænd får ros for udviklingen. De er nemlig blevet bedre til at holde øje med mistænksom adfærd og kontakte politiet, hvis de ser noget.

Derudover får branchens efterlysningssystem "Lagos" også ros. Det sørger for, at chauffører og vognmænd modtager en sms, når en lastbil eller trailer bliver stjålet, så de, der bevæger sig rundt på de danske veje, kan holde øje med de savnede vogne.

Systemet og de vågne chauffører gør, at flere stjålne køretøjer lynhurtigt bliver fundet igen, så de aldrig når med i statistikken over stjålne lastbiler. Men systemet får også en stor del af æren for, at cirka halvdelen af de køretøjer, som blev efterlyst i ordningen i 2012, blev fundet igen.

Og det, at tyvene så hurtigt bliver fundet og stoppet, gør også, at politiet de seneste år har sendt flere lastbiltyve i fængsel, skriver ITD.

ITD har været med til at udvikle Lagos-systemet sammen med politiet og forsikringsselskaberne for at sætte en stopper for den tidligere udvikling, hvor der blev stjålet flere og flere lastbiler og trailere.