Line råbte op på Facebook - og fik ministeren til at ændre regler

I afmagt over ikke at kunne få barselsdagpenge på grund af et hul i lovgivningen skrev Line Nissen et opslag på Facebook. 12 timer senere havde beskæftigelsesministeren svaret, at reglerne vil blive ændret.

Line Nissen er 35 uger henne. Hun er gravid med sit andet barn, og om en uge regner hun med at gå på barsel. Den 34-årige kvinde er derfor godt i gang med at undersøge muligheden for at få barselsdagpenge, men midt i undersøgelserne får hun sig lidt af et chok. Hun har ringet til Udbetaling Danmark for at høre mere, da hun får at vide, at hendes ansøgning vil blive afvist, og at hun ikke har ret til barselsdagpenge. 

quote

Jeg blev rigtig ked af det, frustreret og vred – alle de her følelser, de kom på én gang.

Line Nissen, frisør, Løjt Kirkeby

Den 34-årige kvinde fra Løjt Kirkeby arbejder som selvstændig og er frisør i sin egen enkeltmandsvirksomhed. Hun har haft salonen Hairtoe i knapt otte år. De seneste to måneder har salonen dog været tvangslukket på grund af corona, og Line Nissen har derfor selvsagt ikke kunnet arbejde. Det betyder dog også, at hun ikke opfylder ét af de fem krav, der er, hvis man skal have barselsdagspenge. Det krav der siger, at man skal have arbejdet måneden inden, man går på barselsorlov. 

- Jeg blev rigtig ked af det, frustreret og vred – alle de her følelser, de kom på én gang. Jeg har jo været tvangslukket og har jo derfor ikke kunnet arbejde i måneden op til min barsel, siger Line Nissen.

Selvstændig på barsel

Hun havde glædet sig til, at hun ”gik en dejlig tid i møde og skulle nyde sin barsel”, men pludselig fyldte frygten og ængsteligheden mere.

- Jeg tænkte på, om vi skulle gå fra hus og hjem, da én indtægt ikke ville være nok. Jeg har en dreng på knap 9 år, og det her hjem er hans base. Det var helt forfærdeligt ikke at vide, hvor man står - og så med en lille ny på vej, siger Line Nissen, der bor sammen med kæresten og sønnen i Løjt Kirkeby.

12 timer og så var der svar

Der gik heller ikke mange minutter, fra hun havde fået beskeden i telefonen, til at hun havde forfattet et opslag, der blev smidt på Facebook. Det eneste sted hun kunne komme i tanke om, hvor hun kunne råbe de vigtige og rigtige mennesker hurtigt op, som hun forklarer det.

- Jeg ville ikke have medlidenhed eller ynk. Normalt har jeg ikke ting, der er offentlige på min profil, men der her skulle bare ud hurtigt, og så skulle det forhåbentlig hjælpe eller sætte noget i gang, siger hun og forklarer, at hun i telefonen fik at vide, at hun ikke er den eneste, der er kommet i klemme.

Opslaget blev hurtigt delt og kommenteret – og så blev det opfanget af en lokalpolitiker, der sendte det videre til Lars Boje Mathiesen, der er medlem af Nye Borgerlige og Folketinget.

- Lars ringer så klokken halv ti om aftenen og fortæller, at han har fået fat i ministeren, der kigger på det allerede nu. Det var virkelig en lettelse. Jeg rystede fuldstændig og kunne ikke få styr på arme eller ben, siger Line Nissen.

Også selvsamme beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard fra Socialdemokratiet kontaktede Line Nissen og svarede på hendes opslag. Han skriver, at han har sat gang i hjulene for at få reglerne ændret med tilbagevirkende kraft. Du kan se svaret fra ham og Lars Boje Mathiesen nedenfor.

Svar fra  Lars Boje Mathiesen og Peter Hummelgaard
Foto: Privat.

- Jeg havde det egentlig lidt skidt med opslaget, for det var skrevet hurtigt og i vrede – og så var det lidt provokerende. Men det her kommer til at hjælpe mig og rigtig mange andre selvstændige, så det er også rart, at der er kommet fokus på det, siger frisøren fra Løjt Kirkeby.

Indtil videre er reglerne endnu ikke ændret, men Line Nissen tror på, at det bliver gjort, og at hun kan få den barsel og de barselsdagpenge, hun havde håbet på.