TV der bevæger dig

Lokalt valgsted overrasker: Borgerne strømmer til

Valgforsker frygter lav valgdeltagelse ved Europa-Parlamentsvalget i dag, men i byen Hovslund har en stor procentdel sat deres kryds søndag eftermiddag.

På folkeskolen i Hovslund ved Aabenraa har mange været forbi valgbordet for at aflevere deres valgkort for at kunne få lov til at sætte krydset ved Europa-Parlamentsvalget i dag. Foto: Privatfoto.

Opdatering klokken 21.15: I Hovslund endte 67,83 af borgerne med at sætte deres kryds ved Europa-Parlamentsvalget i dag. 

Klokken er 15 i den lille, sønderjyske stationsby Hovslund, der ligger i Aabenraa, hvor en stor del af borgerne allerede har stemt ved Europa-Parlamentsvalget i dag.

Hele 44,69 procent af byens borgere havde klokken 15 været nede at sætte deres kryds.

Stemmeprocent opgjort på kommuner ved Europa-Parlamentsvalget i 2014: 

Haderslev: 55,30    

Billund: 50,87

Sønderborg: 55,24

Tønder: 52,23

Esbjerg: 51,28

Fanø: 61,96

Kolding: 55,69

Vejle: 57,09

Varde: 55,23

Vejen: 55,15

Aabenraa: 53,49

Fredericia: 53,25

Horsens: 55,99

Hedensted: 58,48

 

Kilde: Center for Valg og Partier Institut for Statskundskab Københavns Universitet

Ved Europa-Parlamentsvalget i 2014 lød den samlede stemmeprocent i Hovslund på 54 procent. Med endnu fem timer til valgstedet lukker, er valgstyrer Robert Andersen sikker på, at stemmeprocenten bliver højere end ved seneste valg.

- Det er jeg helt overbevist om, siger Robert Andersen.

Byen har intet gjort for stemmerne

I Aabenraa Kommune har man ikke gjort noget særligt for at øge valgdeltagelsen ved valget denne gang, men Robert Andersen gætter på, at det, at der er flere partier ved valget i år, gør en forskel for valgdeltagelsen.

- Jeg tror, det betyder, at der helt sikkert er nogle partier, som man kan blive enig med, siger Robert Andersen.

Ved Europa-Parlamentsvalget 2019 kan man stemme på tre nye partier: Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet. 

To valg gør en forskel 

Valgforsker Kasper Møller Hansen har faktisk frygtet en lav valgdeltagelse, fordi Folketingsvalget og Europa-Parlamentsvalget i år ligger oven i hinanden.

- Vi skal nok være glade, hvis vi når en valgdeltagelse på 50 procent, siger valgforsker Kasper Møller Hansen til JyllandsPosten.

Men valgformand i Hovslund Jonas Haase er overbevist om det modsatte. Han tror, at det, at vi har to valg så tæt på hinanden, påvirker valgdeltagelsen positivt.

- Jeg tænker, det betyder, at borgerne er lidt mere i valgstemning, og derfor vil vi se, at flere stemmer ved Europa-Parlamentsvalget i år, siger Jonas Haase. 

 

Mest sete på tvsyd.dk