Lummert: Så fik vi årets første tropedag...

Store Jyndevad ved Tinglev er blevet slået med flere grader på årets hidtil varmeste dag. Kl. 14.20 passerede temperaturen de 30 grader i Aalborg og Thy. Så det er årets første trope-dag.

Så højt har termometeret ikke været siden årets varmeste dag den 2. august sidste år. Her blev der ? netop i Store Jyndevad ? målt 32,8 grader.

- Vindretningen er mere sydlig i dag, så temperaturen når næppe over 29 grader i Store Jyndevad, siger meteorolog Danny Høgsholt, TV 2|VEJRET, til TV SYD. Ved 15-tiden var den højeste temperatur på vejrstationen i Sønderjylland 28,5, men den kan godt komme en halv grad højere op.

- Men det er en rigtig varm dag og det eneste, der gør det lidt svalende er den friske vind, som blæser over landet. Klokken 14.20 passerede temperaturen de 30 grader i Aalborg og i Thy, som de første steder, siger Danny Høgsholt, meteorolog hos TV 2|VEJRET.

Det er nord for et lavtryk over Mellemeuropa, som i øvrigt giver både tyskere og Tour de France-ryttere en regnfuld og kølig dag, at brandvarm sommerluft fra Østeuropa strømmer ind over Danmark, og altså har givet os de tårnhøje temperaturer.

Og ifølge TV 2|VEJRET's definitioner er der nu ikke længere blot tale om en sommerdag, men sågar en tropedag.

- Vi kalder det for en sommerdag, når vi når over 25 grader, og en tropedag, når vi passerer 30 grader-mærket. Mens vi normalvis får adskillige sommerdage hen over en sommer, så skal man sjældent bruge alle fingrene på én hånd for at tælle tropedagene, siger Danny Høgsholt.

Temperaturerne kan fortsat stige lidt resten af eftermiddagen og også andre steder kan man nå over 30 grader, men selvom dagen i dag formentlig bliver ugens allervarmeste, så skal man bestemt ikke pakke korte bukser og badetøj væk.

- Både i morgen og fredag får vi nogle pæne og varme dage med op til 27-28 grader inden weekenden kan byde på nogle byger. Men det bliver stadig lunt hvis ikke varmt med temperaturer mellem 20 og 25 grader, forklarer meteorologen.