Malerier skal hjem til fødeby

Kunstneren Franciska Clausens malerier skal hjem til Aabenraa. En stor del af hendes værker vises i øjeblikket på Brundlund Slot i kunstnerens hjemby - og der skal de blive.

 Siden Franciska Clausens død i 1986 har billederne været opbevaret på Kunstmuseet Trapholdt i Kolding, men det har flere gange været diskuteret, om malerierne ikke skal udstilles i Aabenraa. Til september vil byrådet endnu engang se, om de kan finde penge til at få malerierne hjem.

Franciska Clausen spillede en central rolle i 1920'ernes europæiske avantgarde-kunst.

Central rolle

- Ingen dansk kunstner har spillet så central en rolle i 1920?ernes europæiske avantgardekunst som Franciska Clausen, der blev født i Aabenraa i 1899 og døde samme sted i 1986. Kun 22 år gammel drog hun ud i Europa og opsøgte de kunstneriske kraftcentre i Berlin og Paris. Sammen med kunstnere som Laszlo Moholy-Nagy, Fernand Léger og Piet Mondrian var hun i forreste linje med til at skabe tidens æstetiske nybrud med konstruktivismen og art concret-bevægelsen, fortæller overinspektør Katrine Kampe fra Museum Sønderjylland.

Største udstilling

Med mere end 90 malerier og skitser stiller udstillingen skarpt på denne intense periode i Franciska Clausens kunstneriske virke. Til udstillingen har vi lånt værker fra danske, norske og svenske kunstmuseer, ligesom private ejere af Franciska Clausens billeder fra Norden har været venlige at stille deres værker til rådighed. Udstillingen er den største separate præsentation af Franciska Clausens værk i Aabenraa nogensinde.

Udstillingen kans es frem til 23. oktober.