Mette skygger læger på Sygehus Sønderjylland, mens direktøren har en bagtanke med det hele

I et forsøg på at tiltrække flere læger til hospitalet, har Sygehus Sønderjylland skabt et bland-selv-forløb til medicinstuderende.

Mens langt de fleste danske universitetsstuderende nyder det sidste af deres sommerferie, er 23-årige Mette Ardal Bak trukket i arbejdstøjet. 

For selvom hendes medicinstudier først begynder igen til september, er hun lige nu en del af hverdagen på Sygehus Sønderjylland.

Hun er en af i alt 24 medicinstuderende, som i tre uger i august skygger lægerne på 17 forskellige afdelinger på det sønderjyske hospital. 

- Jeg synes, det er super spændende. I starten var det lidt grænseoverskridende, men som tiden skrider frem, bliver det udelukkende mere spændende, siger Mette Ardahl Bak, mens hun kigger lægen på Patologisk afdeling over skulderen.

Patalogi betyder på dansk læren om sygdomme. På denne afdeling undersøger man blandt andet udopererede kropsdele.
Patalogi betyder på dansk læren om sygdomme. På denne afdeling undersøger man blandt andet udopererede kropsdele.

Fyld posen med det, du har lyst til

Hun har selv valgt, at det lige netop er denne afdeling, hun skal bruge en del af sine tre uger på. Sygehus Sønderjylland, der står for forløbet, tilbyder medicinstuderende, at besøge valgfrie afdelinger på hospitalet. 

- Vi har skabt dette bland-selv-forløb for at give de studerende mulighed for at snuse til hverdagen på et hospital. For en ting er, hvordan uddannelsen foregår, men hverdagen på et hospital er ofte ganske anderledes, siger Peter Sørensen. Han er lægelig direktør på Sygehus Sønderjylland.

Sygehus Sønderjylland har udfordringer med at udfylde alle stillinger, de slår op. Derfor håber lægelig direktør, at bland-selv-forløbet vil sørge for flere nye læger til hospitalet i fremtiden.
Sygehus Sønderjylland har udfordringer med at udfylde alle stillinger, de slår op. Derfor håber lægelig direktør, at bland-selv-forløbet vil sørge for flere nye læger til hospitalet i fremtiden.

Netop valgfriheden var en af grundende til, at Mette Ardahl Bak valgte at tilmelde sig forløbet.

- På den måde kan jeg besøge afdelinger, som jeg ikke kommer til at stifte bekendtskab med senere i uddannelsen, siger hun. 

quote

Vi har da også en bagtanke

Peter Sørensen, lægelig direktør, Sygehus Sønderjylland

Hun startede de tre uger på afdelingen for røntgen og scanninger, inden turen gik til patologisk afdeling. Og til sidst slutter hun af på afdelingen for medicinske sygdomme. 

- For mig er det en god måde at se, hvordan dagligdagen kan komme til at se ud, når jeg er færdig med min uddannelse, siger Mette Ardahl Bak, der begynder på andet semester på medicinuddannelsen til september. Hun kan derfor se frem til over fem år mere på skolebænken, inden hun kan aflægge det traditionelle lægeløfte. 

Først skulle Mette Ardahl Bak følge med i en undersøgelse af en tyktarm, inden hun selv fik lov at inspicere en blindtarm.
Først skulle Mette Ardahl Bak følge med i en undersøgelse af en tyktarm, inden hun selv fik lov at inspicere en blindtarm.

- Der er ikke særlig meget praktisk arbejde på de første tre år af vores uddannelse, så det er rigtig fedt, at jeg kan opleve, hvordan mit kommende arbejdsliv rent faktisk kommer til at se ud. For man kan jo godt være vild med bøgerne og alt det teoretiske, uden nødvendigvis at være glad for det reelle arbejde, siger Mette Ardahl Bak.

Ordning skal tiltrække flere læger

Sygehus Sønderjylland har afdelinger i både Aabenraa og Sønderborg. Men fordi det ikke er et universitetshospital, har de ikke ligeså mange studerende tilknyttet i løbet af deres studietid, som andre større hospitaler i Danmark.

Men med dette forløb håber det sønderjyske hospital, at nuværende studerende vil kigge mod Aabenraa eller Sønderborg, når uddannelsen er færdig. 

- Der er ingen tvivl om, at det er en investering fra vores side, siger lægelig direktør på Sygehus Sønderjylland, Peter Sørensen, og fortsætter:

- Vi har udfordringer med at få besat de stillinger, vi har brug for, og derfor vil vi gerne gøre noget særligt, for at tiltrække flere nye læger.

quote

Det kunne sagtens være et sted, jeg skulle arbejde i fremtiden

Mette Ardahl Bak, medicinstuderende, Aarhus

- Hvis vi kan vise de studerende, at vi er et meget velfungerende sygehus, og at vi har nogle gode rammer, så tror vi på, at de i højere grad vil tage Sygehus Sønderjylland med i betragtning, når de en dag er uddannede læger, og skal tage stilling til, hvor de gerne vil arbejde, siger han og fortsætter:

- Så vi har da også en bagtanke med forløbet.

I år er det tredje gang, forløbet bliver afviklet, og hvert år har flere tilmeldt sig. Men det er endnu ikke muligt at afgøre, om investeringen har båret frugt, fordi forløbet primært henvender sig til studerende på de første tre år af uddannelsen. Derfor er de første deltagere i forløbet endnu ikke færdige med uddannelsen, og leder derfor ikke efter job endnu. 

Efter undersøgelse med det blotte øje, skal denne tyktarm under mikroskopet.
Efter undersøgelse med det blotte øje, skal denne tyktarm under mikroskopet.

Forløbet rummer både faglighed og fællesskab

De studerende bor sammen i lejligheder, Sygehus Sønderjylland stiller til rådighed i de tre uger, de er tilknyttet hospitalet.

- Vi hygger os sammen, og får også set en del af området, siger Mette Ardahl Bak.

Og selvom hospitalet endnu ikke kan vide, om flere læger vil søge til området, tyder noget alligevel på, at forløbet virker. I hvert fald for den 23-årige medicinstuderende.

- Jeg er allerede blevet lidt småforelsket i Aabenraa. Folkene her på hospitalet er rigtig søde, og det kunne sagtens være et sted, jeg skulle arbejde i fremtiden, siger hun.