Mindretal får gavn af dobbelt statsborgerskab

Der er netop indgået en bred aftale i Folketinget om dobbelt statsborgerskab og dermed melder Danmark melder sig nu ind i flertallet af EU-lande, der tillader dobbelt statsborgerskab. Og det vil gave mindretallene både nord og syd for grænsen.

Da Tyskland allerede tillader dobbelt statsborgerskab, bliver det nu muligt for det danske mindretal syd for grænsen på visse betingelser og det tyske mindretal i Danmark at være både tyske og danske statsborgere.

Det er SF´s indfødsretsordfører Karina Lorentzen meget tilfreds med.

-Men jeg synes især vi skal lade champagnepropperne springe for mindretallene. Dobbelt statsborgerskab er en gave til dem, både på den ene og den anden side af grænsen. De får nu fordelen af at kunne nyde deres primære identitet samtidig med at de får en særlig adgang og tilknytning til begge lande.

Det tyske mindretal i Danmark og dansk-sindede borgere i Slesvig kan, når lovforslaget er vedtaget uden videre få dansk statsborgerskab. Desuden er der en lempeligere adgang for dansksindede i Slesvig til at få statsborgerskab efter bare to år i Danmark, f.eks. hvis de tager uddannelse eller arbejder her.

Når lovforslaget træder i kraft har man et vindue på fem år til at søge sit dobbelte statsborgerskab.