TV der bevæger dig

Museumsinspektør: Jørgen Kieler var en idealist

Den afdøde frihedskæmper bliver i dag beskrevet som en idealist og aktivist af overinspektøren på Frøslevlejrens Museum.

Henrik Skov Kristensen viser rundt på Frøslevlejren, hvor Jørgen Kieler var fange i en periode. Foto: Kasper Larsen, TV SYD

Henrik Skov Kristensen, der er overinspektør på Frøslevlejrens Museum, viser rundt.

- Man kan sige, at det var primitivt, men forholdene var helt anderledes end i koncentrationslejrene syd for grænsen, siger Henrik Skov Kristensen om en af lejrens sovesale. 

Inden Jørgen Kieler kom til koncentrationslejeren Porta Westfalica i Tyskland, var han en periode fange  i Frøslevlejeren.

- Og i forhold til betingelserne i en tysk KZ-lejr, der var Frøslevlejren jo paradisisk. Man blev ikke mishandlet, man blev ikke ydmyget, man blev ikke slået ihjel, fortsætter Henrik Skov Kristensen.

I forhold til en tysk Kz-lejr, der var Frøslevlejren jo paradisisk

Henrik Skov Kristensen, overinspektør på Frøslevlejerens Museum

Jørgen Kieler kom til Frøslevlejren, da han under en aktion i Aabenraa var blevet såret og taget til fange. Henrik Skov Kristensen beskriver Kieler som både idealistisk og aktivistisk. 

Læs også Modstandsmanden Jørgen Kieler er død 97 år gammel

- Han hørte klart til på den nationalkonservative fløj, og det er også baggrunden for, at han kom ind i modstandsbevægelsen, fortæller Henrik Skov Kristensen.

Med tiden gik han over til mere de mere hårdslående dele, altså sabotage

Henrik Skov Kristensen, overinspektør på Frøslevlejrens Museum

I modstandsbevægelsen blev Kieler mere aktivistisk med tiden.

- Med tiden gik han over til mere de mere hårdslående dele, altså sabotage, siger Henrik Skov Kristensen.

Jørgen Kieler sov stille ind søndag aften. Han var født og opvokset i Horsens og blev 97 år gammel.

01:40

Se Henrik Skov Kristensen vise rundt i en sovesal Frøslevlejren, der står som under besættelsen. Foto: Kasper Larsen, TV SYD

Luk video