Naboer frygter tung trafik og larm fra Apple-byggeri

Nyheden om at Apple bygger et datacenter i Aabenraa, har ikke gjort alle glade. Naboerne er dybt bekymrede over udsigten til en byggefase på 15 år.

Det er ikke alle, der er begejstrede over, at Apple bygger et stort datacenter i Aabenraa Kommune. Naboerne til det kommende byggeri frygter, at den landlige fred og idyl, der lige nu er i området, forsvinder.

- Vi frygter, at den forholdsvis fred og ro, der er på Kassøvej lige nu, den vil forsvinde. For vi frygter, der kommer meget mere trafik i fremtiden, som vil medføre, at der kommer mere støj i huset, siger Jørgen Hansen til TV SYD.

quote

Vi frygter, at den forholdsvis fred og ro, der er på Kassøvej lige nu, den vil forsvinde. For vi frygter, der kommer meget mere trafik i fremtiden, som vil medføre, at der kommer mere støj i huset.

Jørgen Hansen, nabo til Apple-byggeri. 

Naboerne har udsigt til en byggefase på cirka 15 år. COWI anslår i sin miljøvurdering, at der vil køre 2-300 lastbiler til og fra Apples nye datacenter i byggefasen i døgnet. Når datacentret er i drift, vil der køre op mod 900 ekstra personbiler. Det er dog ikke datacentret og de ekstra personbiler, der bekymrer dem i Sønder Ønlev.

Det er larmen fra den tunge trafik i den lange byggefase, der skaber bekymring ved stort set alle naboerne.

- Det stopper ikke foreløbigt, og det er det, vi frygter. Man kan jo leve med støj og biler i et tidsrum, men for mig er 15 år et uoverskueligt tidsrum, siger Claus Lorenzen.

Naboerne til det nye Apple-byggeri frygter ikke kun, at der bliver knap så idyllisk de næste mange år. De frygter også, at det bliver sværere for dem at sælge deres huse i området.

Jørgen Hansen har sat sit hus til salg, fordi kæresten er syg og ikke kan blive ved med at klare trapperne i huset. Han er bange for, at de er nødt til at blive boende, fordi de ikke kan komme af med huset.

- Jeg kan bare se, at når der kommer al den trafik, og når et hus som mit skal sælges på den fred og ro, der er ude på landet, så er det så godt som umuligt for mig at få solgt huset. Det er 10-15 år, det står på. Det er en evighed i vores øjne, når kæresten måske ikke kan komme op og ned ad trappen, siger Jørgen Hansen.

Borgmester i Aabenraa Kommune, Thomas Andresen (V), mener ikke, at naboerne skal bekymre sig om ejendommens værdi. Tværtimod. 

- Jeg tror, det her er med til at sikre en overlevelse af blandt andet købmand og skoler. Det har meget stor indflydelse på huspriser. At vi får skabt nogle arbejdspladser her ude, vil gøre det nemmere end normalt at få omsat ejendommen, siger Thomas Andresen til TV SYD. 

Han forstår dog godt, at naboerne er bekymrede for byggefasen. Han vil få lavet en analyse af, hvor meget trafik der kommer til at være. 

- Vi vil lave en kørselsanalyse, og samtidig vil jeg sørge for, at der bliver sat penge af, så hvis der f.eks. er behov for trafikale anlæg, bredere veje eller nye indfaldsveje, så kan det blive lavet, siger Thomas Andresen. 

Første fase af byggeriet går i gang i slutningen af året. Planen er, at første fase er færdig i 2019, hvor noget af datacentret bliver taget i brug. Derefter kommer der mange flere etaper, og hele byggefasen anslås til at være færdig om 15 år.