TV der bevæger dig

Næste år kan ende i blodbad i landbruget

Ifølge LandboSyd er op til 20 procent af de danske landmænd i så store økonomiske problemer, at de reelt risikerer at gå konkurs. Så 2015 kan ende i et blodbad, hvis politikerne ikke griber ind.

03:08

Landbruget har kurs mod konkurs, og landmand Claus Pedersen efterlyser hjælp.

1 af 2

Landmand Claus Pedersen fra Bojskovskov ved Aabenraa mærker krisen hver eneste dag.

- Vi mangler 90.000 til 100.000 kr. hver måned, siger han til TV SYD. Det er jo rigtig træls, fordi vi synes jo egentlig, at vi gør vores bedste. At vi laver nogle rigtigt gode fødevarer, og så skal betale for EU's storpolitik ? uden at man kan få en hjælp.

Han henviser bl.a. til den russiske embargo og deraf faldende priser på madvarer. Her ville privat oplagring være en hjælp til at holde indtjeningen oppe.

Ifølge en undersøgelse, som Landbrug og Fødevarer har lavet for DR, har hver femte landmand en høj gæld. Samtidig med, at de ikke tjener penge nok til at kunne afdrage på deres lån.

Krisen er noget, de kan mærke i de danske banker. Sydbank har en stor del af de sønderjyske landmænd som kunder.

- Det er klart, at med de priser, vi ser på landbrugsvarer lige nu, så er landbrugserhvervet udfordret, siger områdedirektør Arne Jørgensen, Sydbank, til TV SYD.

- Det er ikke for sjov at vi siger, at nu er det rigtig slemt, supplerer Mogens Dall, formand for LandboSyd. Det bliver et blodbad i 2015, hvis ikke politikerne indser, at de må gøre noget.

Hør Claus Pedersen om problemet (Varighed: 0:54)

00:54 Luk video