Nu bakker Slesvigsk Parti også op om konservativ borgmester

Den kommende borgmester i Aabenraa bliver fra begyndelsen af det nye år Jan Riber Jakobsen fra Det Konservative Folkeparti. Mandag formiddag underskrev fem partier en konstitueringsaftale.

Det Konservative Folkeparti med Jan Riber Jakobsen i spidsen præsenterede mandag formiddag en konstitueringsaftale, der betyder, at Aabenraa Kommune får en konservativ borgmester i den nye valgperiode.

- Jeg er superglad for den. Når der er mange partier med, skabes der en dynamik, og den skulle vi gerne overføre til byrådets arbejde, siger den kommende borgmester, Jan Riber Jakobsen (C).

Aftalen er foruden af de konservative underskrevet af Socialdemokratiet, SF, Nye Borgerlige og senest Slesvigsk Parti.

quote

Det var spændende, at borgmester Thomas Andresen foreslog mig.

Erwin Andresen, Slesvigsk Parti, Aabenraa

To mandater mere

Efter timelange forhandlinger på valgnatten og med et flertal på 16 mandater kunne Jan Riber Jakobsen tidligt onsdag morgen i sidste uge præsentere en ny borgmester for Aabenraa.

Han ville være kommunens kommende borgmester, og det ville Socialdemokratiet, SF og Nye Borgerlige bakke op om, fortalte han.

Fem dage senere er Slesvigsk Parti nu også en del af den aftale.

- Vi havde ikke underskrevet den, hvis ikke vi er tilfredse. Vi må erkende, at Jan Riber har samlet en 16-mandsgruppe omkring sig, og vi lægger derfor gerne det 17. og 18. mandat til, når vi kan genkende vores egen politik i det, vi aftaler, siger Erwin Andresen (S).

Jan Riber Jakobsen (C), Thomas Andresen (V) og Erwin Andresen (S) er ikke enige om, hvem der skal have borgmesterposten i Aabenraa.
Jan Riber Jakobsen (C), Thomas Andresen (V) og Erwin Andresen (S) er ikke enige om, hvem der skal have borgmesterposten i Aabenraa.
Foto: Kübra Gültekin, TV SYD

Uden Venstre i aftalen

Selvom der er et bredt flertal bag den kommende borgmester, så er to partier, Dansk Folkeparti og Venstre, ikke en del af den underskrevet aftale.

Ifølge den nuværende borgmester Thomas Andresen (V) vil Venstre gerne være en del af et bredt samarbejde, men det handler om mere end blot formandsposter.

- Vi vil meget gerne være med, men det kræver også, at vi bliver inviteret til noget. Vi vil samarbejde, siger den nuværende borgmester.

Kommer Thomas Andresen på andre tanker, har han frem til onsdag til at ombestemme sig, hvis Venstre vil være en del af aftalen. Men det tyder intet på. Han så i stedet hellere en anden være i spidsen for kommunen – når det ikke kan være ham selv.

- Fra det øjeblik hvor det stod klart, at der var et flertal uden om os, har vi sagt, at vi ville finde en, der kunne mægle – i det her tilfælde Erwin Andresen.

Slesvigsk Parti blev altså nærmest tilbudt borgmesterposten, men skrev i stedet under på aftalen, der blev præsenteret i dag.

- Det er en sandhed med modifikationer, når de fire partier allerede stiller 16 mandater, men det var spændende, at borgmester Thomas Andresen foreslog mig. Det var også vigtigt for mig at få det signal, siger Erwin Andresen (S).

Selvom der i dag blev præsenteret en underskrevet konstitueringsaftalen mellem fem af de syv valgte partier, er intet endelig afgjort, før det konstituerende byrådsmøde onsdag den 8. december.