TV der bevæger dig

Ny aftale om grænsekontrol

Trods udmeldinger om det modsatte vil S-R-SF-regeringen alligevel ikke bruge det grænseanlæg ved Frøslev, som VK-regeringen aftalte med Tyskland i 2008.

Regeringen i Berlin vil ikke længere kendes ved aftalen fra 2008 om en kontrolanlæg, der går ind på tysk jord.

Dermed begynder den nye regering for alvor at ændre på den aftale om toldkontrol, som den tidligere regering indgik med Dansk Folkeparti.

Ifølge SF's politiske ordfører Jesper Petersen vil den nye regering helt skrotte den hidtidige aftale om grænsekontrollen og indkalde partierne til nye forhandlinger:

- Vi mener, der er behov for helt at gentænke grænsekontrollen og indsatsen mod den grænseoverskridende kriminalitet. Derfor vil vi nu viske tavlen ren og fremlægge en ny strategi, siger Jesper Petersen.

De nuværende 50 toldere skal dog fortsat patruljere, men det skal ske i baglandet, lyder det.

- Den nye strategi vil fokusere på sikre den mest effektive indsats mod grænseoverskridende kriminalitet og indsmugling af ulovlige vare frem for VKO-aftalens fokus på symboler som grænsebomme og grænseanlæg, siger Jesper Petersen.

Aftale skal holde

Det første offer for den nye strategi bliver et anlæg til trafikkontrol 150 meter før grænsen ved Frøslev, som Danmark og Tyskland aftalte i 2008.

- Der er gået så meget hårdknude i den sag på grund af den tidligere regerings udmelding om grænsebomme, at vi ikke kan være sikre på, at aftalen med Tyskland holder, siger Jesper Petersen.

Dermed står Dansk Folkeparti til at gå glip af en del af partiets betalingen for, at sige ja til tilbagetrækningsreformens forringelser af efterlønnen.

Ifølge Jesper Petersen skal danskerne dog ikke bekymre sig for, at ændringerne i grænsekontrollen vil betyde mere kriminalitet i Danmark.

- Hjemmerøvere og narkotikasmuglere vælger nok en anden af de 12 grænseovergange end den, hvor der ligger et anlæg. Så dumme er de jo heller ikke. Vi vil skabe den mest effektive kontrol, og der kan en indsats i baglandet vise sig at være bedre, siger han.

Jesper Petersen vil ikke sætte tid på, hvornår den nye regering er klar med sit nye udspil til en ny grænseaftale.