Ny robot på sygehus sikrer bedre operationer

Sygehus Sønderjylland er nu blandt de sygehuse, der kan benytte sig af robotassisteret kirurgi. Operationsrobotten Da Vinci giver en mere præcis og skånsom operation, siger overlæge.

På sygehuset i Aabenraa har de fået en ny kollega – den hedder Da Vinci. Og ligesom den rigtige Da Vinci kan robotten lave en slags kunst. Den kan hjælpe lægerne til at lave langt mere præcise operationer med færre komplikationer.

-Det er nyt for os endnu, men vi har fået blod på tanden. Det virker rigtig godt, siger Peter Teilgaard, der er specialansvarlig overlæge ved Sygehus Sønderjylland.

Sygehuset beskriver Da Vinci-robotten som en slags computerstyret blæksprutte, der er udstyret med specialværktøj og ny teknologi.

Der bliver tale om såkaldte robotassisteret operationer. Det er stadig lægen, der styrer robotten og dens bevægelser. Men den er med til at styrke præcisionen, og resultatet er en vellykket operation.

- Robotten er meget bedre end et menneskes håndled. Det er f.eks. meget nemmere at sy, siger Peter Teilgaard. 

quote

Robotten er meget bedre end et menneske håndled. Det er f.eks. meget nemmere at sy

Peter Teilgaard, overlæge, Sygehus Sønderjylland 

Så robotten kommer til at få stor betydning for patienterne på sygehuset. Fordelen ved robotten er færre komplikationer, kortere operationstid og færre smerter efterfølgende.

- Patienterne får en operation uden kæmpestore ar, og dermed kommer de hurtigt i gang igen. Derudover er den meget præcis, når den skal operere, og den har et fantastisk kamera med tredimensionelt syn, siger Peter Teilgaard.

Men Da Vinci kommer også til at betyde noget for Peter Teilgaard og hans kollegaers ve og vel.

- Man får ikke så ondt i skulderne, ryggen og nakken, som man godt kan få af kikkertoperationerne, når der man står i flere timer. Det er også en stor fordel.

De første operationer har været vellykket
I mandags ’debuterede’ Da Vinci-robotten med en tarmoperation. Operationen gik godt.

Mie Petersen var den anden patient, der blev opereret af den nye robot. Også den operation gik godt, fortæller hun.

- Det føles udmærket nu. Man er øm, og man er lidt svag. Men det er gået fint, siger Mie Petersen.

Nu vil man fortsætte med at undervise i robotten, så flere kan betjene den, og flere patienter kan få glæde af den ved operationer.