Ny udstilling om H.P. Hanssen - manden bag genforeningen

Ingen anden person spillede så stor en rolle på sønderjydernes vej mod Genforeningen som H.P. Hanssen. Det var dog ingen let vej, og den var fuld af dilemmaer. Det kan man se på en ny udstilling, der åbnede i dag.

H.P. Hanssen var hjernen bag genforeningen. Så enkelt kan det siger. Han var manden, der ved ved sin politiske indsats sikrede, at sønderjyderne kom hjem til Danmark i 1920.

Ingen anden person spillede så stor en rolle på sønderjydernes vej mod genforeningen som H.P. Hanssen, men det var hverken en let eller lige vej.

Udstillingen, 'Genforeningens Pris – H.P. Hanssens svære valg', som åbnede i dag, torsdag, på Kulturhistorie Aabenraa, sætter fokus på de svære valg, H.P. Hanssen måtte træffe.

Udstilling om H.P. Hanssen kan man se på Søfartsmuseet i Aabenraa.
Udstilling om H.P. Hanssen kan man se på Søfartsmuseet i Aabenraa.
Foto: Ole Møller

Det sker ved, at publikum inddrages i den sønderjyske statsmands overvejelser i de mange år op til genforeningen i 1920, idet de udstyres med fire poletter, som de sætter på den løsning, de selv ville have valgt. På den måde inddrages man som besøgende i de dilemmaer, H.P. Hanssen stod med.

Skulle man blive og kæmpe for danskheden i Sønderjylland eller flygte over grænsen? Stod han selv stærkest som storbonde eller avisredaktør? Skulle man samarbejde med de tyske myndigheder eller stå i stejl opposition?

Og sidst men ikke mindst: Hvor skulle grænsen gå? Og skulle Flensborg med til Danmark eller forblive tysk?

En vigtig udstilling

Folketingspolitiker for Venstre og sønderjyde Bertel Haarder stod for åbningstalen torsdag formiddag.

- Jeg er så glad for, at jeg fik lov til at sige nogle ord her ved åbningen, for det er så vigtig en udstilling. 

Bertel Haarder håber, at mange vil finde vej til udstillingen:

- Jeg synes, den viser de helt rigtige ting. Den er hverken sentimental eller nationalistisk. Jeg synes, den sætter fokus på det, der lige præcis kendetegner H.P. Hanssen, mener Bertel Haarder.