Præster fordriver ånder

En gruppe folkekirkepræster har dannet fælles front mod onde ånder. De tilbyder at rense folks huse for spøgelser.

Gruppen blev dannet efter tv-programmet Åndernes Magt, der blev sendt for ti år siden.

Blandt gruppens medlemmer er sognepræst Jørgen Jørgensen, Aabenraa.

- Vi er som folkekirke nødt til at tage det alvorligt, og jeg tvivler ikke på, at der findes ånder. Det er blevet legitimt at tale om ånder og poltergejster i befolkningen, og når jeg for eksempel taler med mine konfirmander om det, kender de stort set alle eksempler på nogle, der har haft huset besat. Men der er helt klart berøringsangst blandt præster, siger han til Kristeligt Dagblad.

Jørgen Jørgensen tog fornylig ud til en familie ved Aabenraa, der klagede over, at døre klaprede og fjernsynet tændte sig selv.

Sognepræsten indledte med en kort gudstjeneste, hvorefter han gik fra rum til rum og erklærede:

- I Jesu navn skal de magter, som er her, og som ikke hører til her, forsvinde til det sted, som er dem beredt, sagde Jørgen Jørgensen i hvert rum.

Til sidst slog han korsets tegn, og sådan fortsatte han rum for rum.

Et par dage efter meldte familie tilbage og sagde, at ånderne var forsvundet.

Et tabu

Præst for åndeligt søgende i Ribe Stift Jette Dahl, der tidligere har arbejdet både som sognepræst og freelancepræst, har også været ude hos mennesker, der har haft en følelse af, at deres hus er besat af onde ånder eller af en afdøds ånd.

- Jeg har hørt adskillige mennesker fortælle om, at deres afdøde mand eller kone har stået for enden af sengen. Når de mærker, at jeg ikke lukker af eller afviser det, så åbner de sig. Mange har ikke turdet fortælle det til nogen. Det er ikke noget, der snakkes højt om, og ofte har folk ikke engang fortalt det til deres nærmeste, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Præsternes åndefordrivelse har rejst en større debat i Kristeligt Dagblad. En af debattørerne foreslår at tilkalde en psykolog i stedet for en præst. Psykologer er bedre til at bekæmpe vrangforestillinger.

Jørgen Jørgensen siger til TV SYD, at han jævnligt møder mennesker med psykiske problemer.

- Til dem siger jeg, at de skal gå til lægen for at få undersøgt, om de har psykisk sygdom, understreger han.