TV der bevæger dig

COVID-19

S-ordfører: Grænselandets beboere kan krydse grænsen frit fra den 15. juni

Fra den 15. juni kan samlivet henover grænsen genoptages. Det betyder, at grænselandets beboere igen vil kunne besøge familie og venner og deltage i foreningslivet, siger Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen

Grænselandets beboere vil snart frit og på lige fod kunne besøge hinanden på tværs af grænsen, siger Jesper Petersen, Socialdemokratiets politiske ordfører. Foto: Thor Hedegaard Larsen, TV SYD

- Vi vil bringe normaliteten tilbage for jer. I skal kunne gøre det, I er vant til.

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen (Soc.dem.)  på fredagens pressemøde direkte til borgerne i grænselandet både syd og nord for den dansk-tyske grænse.

Nu uddyber Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen, der både er opvokset og valgt  i Sønderjylland, hvad det helt konkret betyder.

- Der er en hverdag i grænselandet, vi gerne vil have tilbage. Alt det samliv og den kontakt, der plejer at være henover grænsen, vil kunne genoptages den 15. juni. Og der vil ikke kræves nogle særlige anerkendelsesværdige formål for indrejse for den gruppe, det kommer til at omfatte, siger Jesper Petersen til TV SYD.

Kan igen besøge venner og familie

- Vi skal nu i gang med  en nærmere afklaring om, hvordan “normaliseringen i grænselandet” konkret strikkes sammen og administreres. Men hensigten er klar. For de tysk bosiddende, det ender med at omfatte, kræves efter 15. juni ikke længere “anerkendelsesværdige formål” for at komme ind i Danmark, siger Jesper Petersen.

Han forventer, at alle med bopæl i et nærmere defineret geografisk område på den tyske side af grænsen fra den 15. juni frit vil kunne passere grænsen til Danmark akkurat som før coronalukningen. Fra samme dag vil alle danskere også igen frit kunne rejse frem og tilbage over grænsen.

- Du vil kunne besøge venner og familie, deltage i det foreningliv, du gerne vil og tage på restaurant eller ud og handle. Det indebærer altså, at der er et større frirum for den gruppe, det kommer til at omfatte, uddyber han.

Grænseområde får særlig indrejsestatus

Hvor stort det tyske geografiske område med særlig indrejsestatus til Danmark bliver, kommer til at afhænge af bl.a. en dansk sundhedsfaglig vurdering, siger den socialdemokratiske politiske ordfører Jesper Petersen.

- Når “normaliseringen i grænselandet” i løbet af de næste uger har fundet sin endelige form, betyder det eksempelvis, at Tønders forretninger igen kan få besøg af tyske kunder fra nærområdet syd for grænsen. I det hele taget vil grænselandets beboere frit og på lige fod kunne besøge hinanden på tværs af grænsen, siger Jesper Petersen.

Arbejdet med at udforme og udmønte “normaliseringen i grænselandet” går i gang straks efter pinse og vil være klar til den 15. juni.  

Det sagde statsministeren fredag

Lukningen af den tyske grænse har ramt jer i grænselandet særligt hårdt. Det ved vi godt.

I år fejrer vi 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Det bliver desværre på en noget anden måde, end vi havde planlagt. Men det er samtidig en meget stærk påmindelse om det stærke samarbejde og det stærke samliv, der er i vores grænseland. I er et forbillede for hele verden.

På begge sider af den dansk-tyske grænse er der en helt unik respekt mellem flertal og mindretal. 

Jeres hverdag har været særligt påvirket i den seneste tid. Som regering vil vi gerne have et grænseland, som vi kender det. Der vil stadig være en grænsekontrol på grund af de generelle rejserestriktioner, men vi vil bringe normaliteten tilbage for jer. I skal kunne gøre det, I er vant til.

Mest sete på tvsyd.dk