Sådan kan du undgå at betale negative renter

Flere og flere banker har indført negativ rente for indeståender på over 100.000 kroner. Det gælder blandt andre Sydbank og Vestjysk Bank, der har mange kunder i TV SYDs område.

Normalt har man tjent renter på at have penge i banken, men det er ikke længere en selvfølge.

For de seneste år har renten været helt nede på nul eller negativ, hvis man har en opsparing af en vis størrelse.

De fleste danske banker har derfor indført et loft på mellem 100.000 til 250.000 kroner, der ikke skal betales negativ rente for, mens beløb over bliver ramt.

Her kan du få nogle gode råd til, hvordan du kan forvalte din formue og slippe for at skulle betale for at have penge i banken.

Brian Stjernholm fra Kolding er regionschef i Uvildige.dk og finansiel rådgiver. Han kommer her med tre gode råd, der kan begrænse udgiften til negative renter.

1. Tjek om der er banker, der ikke kræver negativ rente

Der er fortsat banker, der ikke kræver negativ rente, og hvor man kan oprette konto uden at det behøver være ens primære bank. Det gælder for eksempel Bank Norwegian og Santander Bank. De to nævnte banker har dog for tiden lukket for indskud fra nye kunder. Der er heller ingen garanti for, at de ikke indfører negativ rente på et senere tidspunkt.

2. Overvej om pengene skal investeres

Det kan betale sig at investere i værdipapirer, hvis man har en vis risikovillighed og samtidig ikke skal bruge pengene minimum de næste tre år.

Ud over horisont og risikovillighed spiller det ind, hvor vigtige pengene er for økonomien. Kan man klare sig økonomisk, selv hvis investeringen skulle blive ti procent mindre værd, eller er man afhængig af hver en krone for at økonomien løber rundt, som man ønsker det?

3. Udlign formue i familien

Hvis man har et større beløb stående, som ikke ønskes investeret i værdipapirer, kan det være en idé at låne dem ud til nærmeste familie.

For eksempel kan forældre, der er gået på pension og har solgt et hus, hvor pengene fra hussalget skal bruges over en lang årrække, hjælpe deres børn med at indfri et boliglån. Lån pengene til børnene, og så kan de betale tilbage til forældrene de næste 5-6 år. Så bliver pengene i familien uden udgifter til renter.

Det kan også være voksne børn, der har formue, hvor forældrene er gået på pension, og så kan man låne til forældrene, så de ikke skal tage lån i huset.

Det kræver, at man får lagt en plan, der passer begge parter, men det er en måde at skabe indtjening til familien frem for banken.

Baggrunden for negativ rente