TV der bevæger dig

Særlig hilsen til sønderjyder og sydslesvigere

Traditionelt sender dronning Margrethe en hilsen til Sydslesvig i nytårstalen. I år var hendes hilsen dog udvidet også at omfatte sønderjyderne nord for grænsen med baggrund i 150-året for Stormen på Dybbøl i 1864.

Dronning Margrethe sagde nemlig følgende:

- Den 18. april i år mindedes hele landet Stormen på Dybbøl i 1864 og det nederlag, som kom til at præge Danmark i stort som i småt. Vi har også i dette år kunnet huske 100-året for udbruddet af Første Verdenskrig.

Den krig, som trak sit blodige spor gennem de fleste af Europas lande, men som Danmark stod udenfor. Men udfaldet af den krig var også årsag til, at sønderjyderne i 1920 kunne stemme sig tilbage til Danmark. Et dybt sår kunne heles.

"I har tilføjet grænselandet et træk, som er enestående blandt grænseegne i verden"

Dog gjaldt det ikke for alle de dansksindede. Sydslesvigerne kom til at stå udenfor. "I skal ikke blive glemt" sagde Christian X ved den nye grænse i Kruså, da han mødte sydslesvigerne under fejringen af Genforeningen i 1920.

"I er ikke blevet glemt" kan vi sige i dag, selvom jeres skæbne blev en anden. I har holdt ved jeres danske arv gennem generationer, og I har tilføjet grænselandet et træk, som er enestående blandt grænseegne i verden. Jeg sender mine varmeste nytårshilsener til alle sydslesvigere, lød fra dronningen.