TV der bevæger dig

Sigfried Lenz-museum ligger oven over gourmetrestaurant

I dag fik den verdensberømte tyske forfatter Siegfred Lenz sit eget erindringssted i Sønderhav over gourmetrestauranten Bind.

01:01

Restauratør Christian Bind fra Restaurant Bind i Sønderhav fortæller om sit forhold til den tyske forfatter Siegfried Lenz.

Restauratør Christian Bind fra Restaurant Bind i Sønderhav, som lægger 1. sal til Lenz-museet. Foto: Heidi Godskesen Rasmussen, TV SYD

1 af 2

Siegfried Lenz er en af Tysklands mest læste og betydningsfulde forfattere i det 20, århundrede. Han havde et særligt forhold til Sønderjylland - i 30 år havde han sammen med sin hustru et lille hus på Als.

Og torsdag blev et erinddringssted over den tyske forfatter indviet i Sønderhav ved Kruså, på førstesalen over Restaurent Bind.

Der er bøger, billeder, møbler og andre genstande, som dels illustrerer hans store forfatterskab og dels hans store tilknytning til Danmark. 

Siegfried Lenz var også en stor gourmet; han nød at spise god mad og fik herved et nært forhold til Christian Bind. Det blev derfor også på Restaurant Bind, at Lenz i 2010 valgte at fejre bryllup med sin anden hustru Ulla. Udsigten over Flensborg Fjord fra Sønderhav nød han i særlig grad. 

Siegfried Lenz

  • Født 17. marts 1926 i Lyck, Masurien i Østpreussen, død 7. oktober 2014 i Hamborg
  • Indkaldt som 17 årig i 1943 til militærtjeneste i marinen. Var i 18 måneder marinesoldat på krydseren Admiral Scheer.
  • Den 9. april 1945 blev Admiral Scheer i Kiel sænket af englænderne, og han benyttede episoden til at desertere til Danmark, hvor han indtil krigens slutning gemte sig i Næstved. 
  • Efter fredsslutningen i 1945 blev han for en tid interneret af englænderne i Slesvig-Holsten som krigsfange. På grund af sine gode engelskundskaber, blev han hurtigt brugt som tolk.
  • Læste filosofi, engelsk sprog og litteratur på universitetet i Hamborg. Under studierne arbejdede han som praktikant på avisen Die Welt, hvor han senere blev fatsansat redaktør. Her blev han også kendt med sin senere hustru Liselotte (død 5. februar 2006). De giftede sig i 1949. 
  • Den 12. juni 2010 blev han gift med Ulla Reimer, Fyn. De boede skiftevis i Lenz' hus i Othmarschen og i Ulla Reimers hus på Fyn.
  • Siden 1951 levede han som forfatter i Hamborg. 
  • Siegfried Lenz havde i 26 år sommerhus på Als. 
  • Han havde stærke forbindelser til Danmark og både læste og talte dansk. 
  • Flere af hans romaner er skrevet på Als

 

 

Mere kultur