Små aktionærer fik ret men ingen penge

Mindretalsaktionærerne får ikke flere penge, selvom Sydbanks tvangsindløsning af deres aktier var ulovlig.

4.500 småaktionærer i bank Trelleborg fik ret i, at det var ulovligt, da Sydbank i januar 2008 tvangsindløste deres aktier. Det fastslog Østre Landsret tirsdag i danmarkshistoriens første gruppesøgsmål.

Østre Landsret begrunder afgørelsen med, at betingelser i lov om finansiel virksomhed ikke var opfyldt.

Aktierne blev tvangsindløst til kurs 59,30 kroner, selv om aktien dagen forinden kostede 219,20 kroner. Siden blev tvangsindløsningskursen hævet til 93,57 kroner, og der blev uddelt næser og påtaler til de revisorer, som var med til at sætte kursen.

Småaktionærerne fik ikke medhold i, at de skulle have erstatning på op imod 200 millioner kroner. Landsretten fastslog, at mindretalsaktionærerne ikke havde lidt tab, der overstiger det beløb, som de allerede har fået ved tvangsindløsningen.

Det var en småaktionær, Jan Marcher fra Slagelse, der fik snebolden til at rulle ved at stifte foreningen for småaktionærer.

Direktør i Sydbank Preben L. Hansen siger i en kommentar til dommen:

- Det er vigtigt for Sydbank at fastslå, at tvangsindløsningen af minoritetsaktionærernes aktier i bankTrelleborg blev gennemført på baggrund af en anmodning fra Fonden for bankTrelleborg og med Finanstilsynets godkendelse,.

Tilfreds med afgørelsen

Sydbank håber nu at kunne lægge sagen om opkøbet af den nødlidende bankTrelleborg bag sig.

Sydbank, der overtog den nødlidende bankTrelleborg, håber, at der med Østre Landsrets dom er sat punktum for sagen.

- Vi er tilfredse med dommen og håber, at vi nu kan lægge sagen bag os, siger Preben L. Hansen, der er direktør i Sydbank.

Direktøren hæfter sig ved, at landsretten i dommen slår fast, at den pris, som aktionærerne fik indløst deres aktier til, var i orden.

- Landsretten fastslår således, at bankTrelleborg var nødlidende med risiko for stormløb på banken, og at Finanstilsynets likviditetskrav var velbegrundet. Landsretten fastslår endvidere, at minoritetsaktionærerne ikke har lidt tab og derfor ikke skal have flere penge, siger Preben L. Hansen.

I første omgang blev småaktionærerne tvunget til at sælge deres aktier i den nødlidende bank for 59,30 kroner stykket, men det beløb blev siden hævet til 93,57 kroner efter en uvildig vurdering af eksperter.

- Det er vigtigt for Sydbank at fastslå, at tvangsindløsningen af minoritetsaktionærernes aktier i bankTrelleborg blev gennemført på baggrund af en anmodning fra Fonden for bankTrelleborg og med Finanstilsynets godkendelse, fastslår Preben L. Hansen.

Sagen fortsætter

Mindretalsaktionærerne i den hedengangne bankTrelleborg har endnu et retsopgør i skuffen. Efter at have vundet første omgang, vil de nu have rettens ord for, at de købte katten i sækken, da de i sin tid besluttede sig for at sætte deres sparepenge i banken.

- Det skulle først afgøres, om det her overhovedet var lovligt. Nu tager vi fat på sagen omkring børsprospektet, siger Jan Marcher, talsmand for de 4770 aktionærer, som deltog i gruppesøgsmålet.

Derfor skal de kommende måneder bruges på at samle aktionærerne til endnu et gruppesøgsmål. Ifølge Jan Marcher har gruppen derfor bedt Sydbank om udsættelse fra forældelsesreglerne, der træder i kraft om kort tid.

- De ulovligt pantsatte konti, der ikke var oplyst om i børsprospektet, var det, der væltede hele banken, og det betyder, at vi ikke fik de oplysninger, vi skulle have, da vi købte vores aktier, siger han.

Østre Landsret afgjorde tirsdag, at det var ulovligt, da aktionærernes aktier blev tvangsindløst i forbindelse med Sydbanks overtagelse af banken. Men der er ikke nogen erstatning til aktionærerne.
Ifølge Jan Marcher overvejer gruppen nu, om de vil anke den aktuelle sag til Højesteret.

- Vi er tilfredse med, at landsretten giver os ret i, at man ikke kan gradbøje den danske lov. Men vi er meget overraskede over, at det ikke får økonomiske konsekvenser, siger han.

Så sagen stopper ikke her, siger Jan Marcher.

- Jeg er her ikke på grund af pengene, men 20.000 kroner betyder meget for de små familier i Slagelse, som jeg repræsenterer. Derfor er det vigtigt at fortsætte, siger han.