Søren kørte fra Polen til Danmark med 6.000 kanonslag i bagagerummet: - Der er gode penge i det

Sønderjyske byer som Aabenraa og Haderslev har været hårdt plaget af kanonslag i november og december. Det er mænd som Søren, der forsyner de unge med det ulovlige skyts.

Det var jagten på hurtige penge, der for et par måneder siden fik 20-årige Søren til at sætte sig ind i sin bil og sætte kursen mod Polen.

Søren hedder i virkeligheden noget andet, men her i artiklen optræder han anonymt.

Han kommer fra Sønderjylland – landsdelen, hvor unge menneskers affyring af ulovlige kanonslag har fået gaderne til at runge af utallige brag de fleste weekender siden begyndelsen af november. Særligt slemt har det været i Aabenraa og Haderslev.

quote

Det er bare at køre til den nærmeste tankstation eller købmandsbutik dernede. De sælger dem (kanonslag) året rundt.

20-årige Søren, anonym, sælger ulovlige kanonslag købt i Polen

Ifølge de unge selv kan de sagtens fyre flere hundrede kanonslag af på en enkelt aften. Det fik TV SYDs reporter at se ved selvsyn, da han var på gaden i Aabenraa en fredag aften tidligere på måneden. 

Let at få fat på

Det ulovlige fyrværkeri var også målet for Sørens tur til Polen tilbage i oktober. Det var første gang, han tog turen for at handle så stort ind, men han har købt kanonslag i mindre skala gennem mange år.

- Det startede i 14-15 års alderen, hvor jeg skulle have noget sjovt at vise frem for kammeraterne. Det var sejt at have noget, der kunne sige bang. Og så er det sådan set bare eskaleret derfra. Så har jeg bare købt i større mængder og solgt lidt. Der er gode penge i det, fortæller han.

Man kan køre til den polske grænse på godt seks timer, så Søren tog turen ud/hjem samme dag.

Ifølge ham foregik handlen på en parkeringsplads tæt ved en grænseovergang mellem Tyskland og Polen. Men almindelige købmandsforretninger har dem også, siger han.

- Det er bare at køre til den nærmeste tankstation eller købmandsbutik dernede. De sælger dem året rundt. Du kan også købe noget, der er større, fortæller han.

Søren fortæller journalist Jonatan Dybro fra TV SYDs ungdomsredaktion Schwung, hvordan han importerer kanonslag.

Denne dag gjorde han sine indkøb ved en Mercedes Sprinter varevogn, der holdt på parkeringspladsen med fuld last.

- Jeg kommer derhen, og han åbner døren, og så er den bare fyldt med kanonslag, husker Søren.

Det var såkaldte F3 kanonslag på størrelse med en tommelfinger, som varevognen bugnede af. Søren købte cirka 6.000 kanonslag, før han kørte retur mod Sønderjylland.

Kanonslag

  • Fyrværkeriartikler, herunder alle former for kanonslag som udelukkende har høje knald som eneste og dominerende effekt, er ulovlige i Danmark.

  • I Tyskland er kanonslag, som er baseret på såkaldt sort krudt, lovlige. Disse må rumme maximalt 10 gram sort krudt. Hvis et sådant kanonslag sprænger i hånden, vil man ikke miste fingre.

  • De såkaldte F2 og F3 kanonslag er godkendt i Polen og må rumme op til fem gram flash (blitzpulver), som er det, der giver braget. Denne type kanonsalg er noget kraftigere end kanonslag baseret på sort krudt og kan forårsage legemsskade.

  • På det illegale marked taler man også om de såkaldte ”køkkenruller”. Disse kanonslag kan rumme både 20 og 30 gange så meget flash, som standarden foreskriver, hvis de skal CE-godkendes af EU.

Kilde: Fyrværkeribrancheforeningen i Danmark

Store beslaglæggelser

Det er blandt andre unge mennesker som Søren, der de seneste måneder har givet politiet ekstra meget arbejde i Aabenraa og andre sønderjyske byer. 

Siden november har Syd- og Sønderjyllands Politi beslaglagt tusindvis af kanonslag. Det eksakte antal har politiet ikke opgjort, men der er tale om store mængder.

Politiet beslaglægger masser af ulovlige kanonslag som disse.
Politiet beslaglægger masser af ulovlige kanonslag som disse.
Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

I begyndelsen af november måtte hærens ammunitionstjeneste eksempelvis rykke ud til en ejendom ved Haderslev for at fjerne 8.400 kanonslag, som en 38-årig mand opbevarede i sin lejlighed og i et kælderlokale. Og den første weekend i december beslaglagde Syd- og Sønderjyllands Politi 4.000 kanonslag i Aabenraa. Det er usædvanlige mængder så tidligt på sæsonen, oplyser politiet. 

Toldstyrelsens beslaglæggelser

  • Det er Toldstyrelsen, der kontrollerer, hvad der kommer ind over de danske grænser.
  • Fra januar til november 2020 har Toldstyrelsen beslaglagt knap 600 kilo ulovligt fyrværkeri, som enten er bestilt på udenlandske hjemmesider eller forsøgt indsmuglet ved grænseovergangene.
  • Til sammenligning var det årlige beslag i hele 2019 på 360 kilo. Og i 2018 beslaglagde styrelsen 321 kilo ulovligt fyrværkeri.

Kilde: Toldstyrelsen

Blandt andet derfor er patruljeringen blevet øget i Aabenraa, hvor hovedsageligt unge i alderen 15 til 29 år har moret sig med at sprænge postkasser i luften og kaste kanonslag fra deres biler ud foran tilfældigt forbipasserende. 

Hændelser som politiet er parat til at slå hårdt ned på, fortæller Christian Østergård, der er vicepolitiinspektør og chef for forebyggelsessektionen ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Vi gør en rigtig stor indsats for at komme det her uvæsen til livs. Der er netop kommet en ny paragraf i straffeloven, hvor straffen er blevet forhøjet med en tredjedel, uanset om man kaster fyrværkeri mod politi, brandvæsen eller Hr. og Fru Danmark. Det betyder helt konkret, at 60 dage i spjældet nu bliver til 80 dage. Og vi skal nok sætte handling bag ordene. Hvis man ikke forstår det, kommer vi ikke til at være ude med fløjlshandsken, men krabasken, siger Christian Østergård.

quote

Vi gør en rigtig stor indsats for at komme det her uvæsen til livs.

Christian Østergård, vicepolitiinspektør og chef for forebyggelsessektionen ved Syd- og Sønderjyllands Politi

Han fortæller også, at Syd- og Sønderjyllands Politi gør en ihærdig indsats for at finde frem til, hvor det ulovlige fyrværkeri kommer fra.

- Når vi for eksempel får fat i personer, der har kanonslag på sig eller kører rundt med kanonslag i bilen, som vi har set eksempler på, så forsøger vi at gå tilbage og se, hvor det kommer fra. Er der steder, der skal ransages, eller kan man spore det på anden vis? Hvem er leverandør? Hvor opbevares det? Passer det med den efterforskning, vi har i forvejen? På den måde prøver vi at stykke et billede sammen, så vi kan finde ud af, hvordan det kommer ind i landet, fortæller Christian Østergård.

- Der er også borgere, der er gode til at fortælle os, hvor fyrværkeriet kommer fra. Men så længe der er nogen, der er så tåbelige at købe de her ting, vil der desværre også være et marked, for der er store penge at tjene på det. Det er noget, vi ser yderst alvorligt på, tilføjer han.

Forskellige standarder i EU

Hos Fyrværkeribrancheforeningen i Danmark tror man dog heller ikke, at politiet for alvor kommer det ulovlige skyts til livs. Det hænger blandt andet også sammen med de forskellige fyrværkeristandarder, der er i EU's medlemslande, mener brancheforeningens direktør.

- Det giver en ubalance i systemet, at nogle medlemslande godkender kanonslag, mens andre ikke gør. Det var lettere, hvis EU havde sagt til de europæiske medlemslande og forbrugere, at der skulle være helt ens standarder. Men harmonisering har trange kår, når vi snakker fyrværkeri, siger Karsten Nielsen, der er direktør i Fyrværkeribrancheforeningen.

At udbuddet af fyrværkeri er så forskelligt skyldes, at der for alle EUs medlemslande er lavet en såkaldt standardisering af de forskellige fyrværkerityper. Hvis en fyrværkeriartikel er mærket med F1 (fx. knaldperler og bordbomber), må man sælge den i alle EU-lande. Men det gælder ikke for kraftigere fyrværkeriartikler mærket F2 og F3. Her må det enkelte medlemsland selv bestemme hvilke typer, de vil have på markedet.

- Det er næsten som en spiseseddel, hvor medlemslandene kan krydse af, hvad de ønsker. Danmark tillader for eksempel F2-raketter, men ikke F3-raketter, forklarer Karsten Nielsen.

God fortjeneste

I Polen tillader man både F2 og F3 kanonslag baseret på flash, og Søren er blot en af dem, der har fundet en let forsyningsvej. 

Han kender også til mange andre på sin hjemegn, der tjener gode penge på at hente billige kanonslag syd for grænsen og sælge dem herhjemme med fortjeneste.

- Det er rigtig mange. Jeg kender i hvert fald 30 folk i den her by, der sælger det. Det er mere udbredt, end folk tror. Og jeg er jo bare en lille sælger. Jeg kender også nogen, der får en hel container hjem, fortæller han.

Hans egen tur til Polen har også været en god forretning.

- Kasser med 20 kanonslag koster 15 kroner i Polen, og herhjemme sælges de for 130 kroner. På de første to dage havde jeg i hvert fald tjent 6.000 kroner hjem. Og det var bare tre personer, der havde købt. Så det går sgu hurtigt, siger han.

Fyrværkeri - lovligt og ulovligt

  • I Danmark er det lovligt at sælge og købe nytårsfyrværkeri fra den 15. til den 31. december.
  • Det er lovligt at fyre af fra den 27. december til og med den 1. januar.
  • Man skal være 18 år for at købe nytårsfyrværkeri og 15 år for at købe helårsfyrværkeri (for eksempel knaldperler, stjernekastere og bordbomber).
  • Tjek, at fyrværkeriet er lovligt ved at se, om det har:
    1) CE-mærke
    2) brugsanvisning
    3) advarsler og anbefaling til sikkerhedsafstande.

  • Det er ulovligt og strafbart at besidde, sælge og købe ulovligt fyrværkeri. 
  • Som forbruger må man ikke indføre fyrværkeri til Danmark. Det vil sige, at man hverken må tage fyrværkeri, man har købt i udlandet med hjem til Danmark eller bestille fyrværkeri fra udenlandske eller ikke-godkendte hjemmesider.
  • Det kan koste fængselsstraf, hvis man på nogen måde er skyld i, at nogen kommer til skade eller dør ved ulykker med fyrværkeri.
  • Straffen for at skyde og kaste fyrværkeri efter politi, brandvæsen, ambulancer og andre i offentlig tjeneste er netop skærpet med en tredjedel. Det samme gælder, hvis man kaster fyrværkeri efter almindelige borgere.

Kilder: Fyrværkeriloven, Sikkerhedsstyrelsen, Toldstyrelsen og politi.dk

Ingen skrupler

Søren sælger dog ikke kanonslag til alle og enhver. Mest til kammerater for dem stoler han på.

- Og jeg sælger heller ikke til nogen, der er under 18 år, for så snakker de bare, og så er der hurtigt nogen, der finder ud af det. Jeg gider heller ikke bøvle med forældrene, siger Søren.

quote

Når jeg har solgt dem, er det ikke min skyld, hvad de laver med dem. Der er altid en risiko.

20-årige Søren, anonym, sælger ulovlige kanonslag købt i Polen

Men ellers har han ingen skrupler ved at forsyne andre med det ulovlige skyts.

- Når jeg har solgt det, er det ikke min skyld, hvad de laver med det. Der er altid en risiko, lyder det fra Søren.

Søren fortæller, hvordan han affyrer kanonslag.

Og hvad hvis du var kørt galt med 6.000 kanonslag på vej hjem fra Polen?

- Så havde det nok sagt bang.

- Men jeg tænker ikke så meget over det. Det er selvfølgelig dumt, men det er der så mange ting, der er, siger han.

Den 20-årige mands anonyme medvirken er så væsentlig for afdækningen af sagen og historien, at TV SYD undtagelsesvist accepterer, at han udtaler sig anonymt. TV SYD kender mandens identitet.

Se hele dokumentaren her:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.