Store kommunale forskelle på ny integrationsuddannelse

Der er stor forskel på, i hvor høj grad kommunerne har taget den nye integrationsgrunduddannelse til sig. I Aabenraa roser de ordningen.

Mange virksomheder benytter sig af virksomhedspraktik eller ansættelser i løntilskudsjob, når en flygtning bliver ansat på virksomheden. Men 1. juli 2016 fik virksomhederne en ny ordning til at ansætte flygtninge.

Integrationsgrunduddannelsen (IGU) hedder ordningen, og her ansættes en flygtning i 24 måneder til elevløn, hvoraf han eller hun skal bruge 20 uger på undervisning i eksempelvis dansk.

På landsplan var der pr. 31. maj 2017 574 personer i et IGU-forløb, men tallet dækker over store kommunale forskelle. Eksempelvis har Billund Kommune endnu til gode at få sat en flygtning i gang med et IGU-forløb, mens Aabenraa Kommune forventer at få sat forløb nummer 50 i gang, inden året er omme.

I Aabenraa Kommune har de valgt bevidst at satse på den nye ordning, fordi de mener, den har en markant fordel.

quote

 Det tager noget tid at få borgerne til at forstå værdierne på det danske arbejdsmarked, som godt kan være lidt specielle på nogle punkter. Den tid får de her.

Bjarke Elbert, virksomhedskonsulent, Jobcenter Aabenraa

- Det tager noget tid at få borgerne til at forstå værdierne på det danske arbejdsmarked, som godt kan være lidt specielle på nogle punkter. Den tid får de her, siger virksomhedskonsulent ved jobcenteret i Aabenraa, Bjarke Elbert, til TV SYD.

Han vurderer også, at ordningen er en fordel for de flygtninge, som bliver en del af den.

- Borgeren er bedre stillet efter endt forløb her – det er i virkeligheden en god investering.

- De bliver en del af arbejdspladsen på en helt anden måde, det er en økonomisk fordel for dem, det er klart, og så tager virksomhederne jo ikke en ind i 24 måneder, hvis det ikke er fordi, de har en interesse i at beholde dem efter de 24 måneder i en ordinær ansættelse. Man smider jo ikke guld på gaden, fortæller Bjarke Elbert.

I alt er der i Syd- og Sønderjylland 100 flygtninge i gang med et IGU-forløb pr. 31. maj 2017. Du kan se nedenfor, hvordan de fordeler sig:

Du kan læse mere om IGU-ordningen på Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside: http://uim.dk/arbejdsomrader/Integration/integrationsgrunduddannelsen