TV der bevæger dig

Sygehus giver potentielle borgere

Aabenraa Kommune ser stort poteniale i den flok sygeplejersker og læger, der starter job på kommunens to nye sygehuse fra 2018. Nu forsøger kommunen at gøre sig attraktiv for de nye ansigter.

De nye sygehuse skal bygges på samme grund som det eksisterende Aabenraa Sygehus, der ses på billedet her. (Foto: Arkiv.)

Knap 2000 nye medarbejdere på de to nye sygehuse i Aabenraa i løbet af de kommende 6-7 år. Det forventer Aabenraa Kommune.

Nu har økonomiudvalget godkendt, at kommunen kan etablere et vækstsekretariat.

Det skal hjælpe med at forløse det store udviklingspotentiale, som det ny akutsygehus og det ny psykiatriske hospital på Kresten Philipsens Vej udgør.

- Når en ny stor virksomhed som sygehusene starter op, så skal både by og kommune være klar til at modsvare forventningerne fra de nye medarbejdere, siger Niels Johannesen, kommunaldirektør i Aabenraa Kommune til TV SYD.

Niels Johannesen forventer, at en lang række følgevirksomheder som fx rengørings- og cateringfirmaer også slår sig ned, så snart sygehusene slår dørene op. Han understeger, at de, der kommer, skal have mulighed for at bo i Aabenraa Kommune.

- Vi skal sørge for, at vi har de boligtyper, som folk efterspørger, og at byen er så attraktiv som handelsby, at man vil bo der, siger Niels Johannesen til TV SYD.

Ikke 2000 borgere

Selvom Aabenraa Kommune forventer 2000 nye ansigter på sygehusene, så er man klar over, at det ikke er alle, der vil vælge at bosætte sig i området.

- Vi ved godt, at sygeplejersken, der bor og har familie i Haderslev, nok ikke vil flytte til Aabenraa, bare fordi hendes job flytter hertil. Men en realistisk målsætning er, at omkring 20 procent af medarbejderne vil bosætte sig i kommunen i løbet af 5-10 år, siger Niels Johannesen og fortsætter:

- Da de 20 procent sandsynligvis tager familierne med, så vil det stadig være en mærkbar vækst.

Ifølge Niels Johannesen er omkring 40 procent af de ansatte, der i dag arbejder på det nuværende Aabenraa Sygehus bosat i kommunen.

Vækstsekretariat holder øje

Det nyoprettede vækstsekretariat har til hovedopgave at udarbejde Vækstplan 2018 sammen med forvaltningerne og de politiske udvalg i Aabenraa Kommune.

I Vækstplan 2018 skal hvert udvalg bidrage med 2-4 konkrete mål, der støtter op om kommunens vision. Og det bliver Vækstsekretariatets opgave at sørge for, at de mål føres ud i livet inden 2018.

- Akutsygehuset, planstrategien og vækstplanen bliver helt centrale for Aabenraa Kommunes udvikling og vores bestræbelser på at blive en endnu mere attraktiv kommune for borgere og virksomheder ? både dem vi har, og dem vi gerne vil tiltrække. Derfor giver vi opgaven topprioritet ved at etablere vækstsekretariatet, siger Tove Larsen, borgmester i Aabenraa Kommune.