Til eksamen i redningsarbejde

Danske redningsarbejdere er lige nu til eksamen i at få folk ud fra sammenstyrtede ruiner. Scenariet er et europæisk jordskælv eller flystyrt, men øvelsen foregår i Beredskabsstyrelsens ruinby i Tinglev.

Særligt udvalgte

90 frivillige og ansatte i Beredskabsstyrelsen var i dag til eksamen for at komme blandt verdens bedste rednings- og eftersøgningshold.

Hvis de mange frivillige består den internationale eksamen i redningsarbejde, kvalificerer de sig til VM i næste måned. Målet er at komme med i den lille særligt udvalgte gruppe af internationale teams, der sendes ud til katastrofer.
Hvad enten katastrofen er forårsaget af jordskælv, gaseksplosion, terror eller flystyrt kan den ramme de fleste samfund i dag. Og det kræver en lynhurtig indsats for at redde så mange som muligt.

Udenlandske observatører

Derfor deltager i alt 90 frivillige og ansatte i Beredskabsstyrelsen i disse dage i et fire dage langt kursus på Beredskabsstyrelsen Teknisk Skole i Tinglev.

Dertil kommer fem observatører fra Storbritanniens og USA's beredskabsstyrelser.

Deltagerne er delt op i fire hold. De skal trænes i at afstive beskadigede bygninger, bryde igennem betonvægge, løfte tunge forhindringer af vejen og lede efter overlevende i ruinerne.

Virkelighedstro øvelsesby

Eftersøgningen foregår i nogle tilfælde med hunde. I andre tilfælde skal kursisterne ved hjælp af særligt teknisk lytteudstyr og termokameraer selv lede efter overlevende, når de graver sig gennem de ødelagte bygninger.

- Vi har opbygget en meget virkelighedstro ?øvelsesby?, med tilhørende skole, hotel og sygehus, som vi har døbt Atleborg. Deltagerne skal simpelthen grave sig igennem byens ruiner, hvor forhindringerne bl.a. består af armeret beton, sammenstyrtede cykelkældre og fastklemte biler i parkeringsgarager, fortæller Martin Thomsen, der er souschef i Beredskabsstyrelsen Teknisk Skole.

Kulmination

Øvelsen er kulminationen på et års hårdt arbejde med træning, træning og atter træning.

Det er også en generalprøve for de 60 frivillige fra henholdsvis Herning og Hedehusene og deres indsatsledere og chefer i Beredskabsstyrelsen.

Målet er at blive klassificeret som et såkaldt ?tungt rednings- og eftersøgningshold? efter international standard.

Den status skal de kæmpe for at opnå på et ugelangt kursus i Belgien i maj. Klarer det samlede danske hold sig godt, er det klar til at blive sendt ud til internationale katastrofer. På verdensplan findes der i dag kun 14 ?tunge rednings- og eftersøgningshold