TV der bevæger dig

Toldere trækkes tilbage fra grænsen

VK-regeringens grænsekontrol er fjernet af regeringens centrale koordinationsudvalg. Det skriver dagbladet "Der Nordschleswiger".

00:21

Tolderne skal nu trækkes tilbage til baglandet.

1 af 2

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) siger, at "regeringen er optaget af reel handling og ikke symbolpolitik".

- Der er brug for en langt mere intelligent indsats. Derfor flytter vi nu de 50 ekstra toldere ind i landet, hvor de skal beskæftige sig med den grænseoverskridende kriminalitet i tæt samarbejde med politiet og andre myndigheder, siger han.

Der kommer ifølge produktionsdirektør Steffen Nordmann Hansen fra Skatteministeriet fremover kun baglandspatruljer. Samtidig opsiger regeringen den dansk-tyske aftale fra 2008 om Frøslev-anlægget. Anlægget skulle oprettes 150 meter før den danske grænse.

Det oprindelige projekt

Det oprindelige projekt til omkring 10 millioner kroner blev vundet af firmaet Strøm Hansen A/S i Nørresundby. Firmaet vil ifølge avisen kræve kompensation fra staten.

Grænseaftalen skrottes som bebudet af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ved sit nylige besøg i Bruxelles.

- Vi dropper de beslutninger, der har været om toldkontrol. Det vil så også sige, at de beslutninger, der har været helt tilbage i 2008, dem sætter vi i bero, sagde statsministeren.

EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, hilste regeringens beslutning velkommen.

- Det var et emne, der skabte alvorlige bekymringer i kommissionen, og jeg er yderst glad for, at vi nu kan lægge det bag os, sagde Barroso.

Statsministeren vil i stedet bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet i samarbejde med nabolande som Sverige og Tyskland.

- Vi skal selvfølgelig diskutere, hvordan man styrker Skat for netop at sikre, at man er årvågen i forhold til den grænseoverskridende kriminalitet, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Mest sete på tvsyd.dk