TV der bevæger dig

Udsigt til mere grænsehandel

Slik, cigaretter, øl, vin og is bliver dyrere i 2012. Det besluttede regeringen og Enhedslisten i går. Og den beslutning vil ifølge en ny undersøgelse fra Retail Institute Scandinavia føre til, at 31 procent af danskerne vil købe flere varer hos naboen, skriver JydskeVestkysten torsdag.

Højere danske afgifter sender flere syd for grænsen for at købe dagligvarer. (Arkivfoto).

Institute Scandinavia føre til, at 31 procent af danskerne vil købe flere varer hos naboen, skriver JydskeVestkysten torsdag.

- Det overrasker mig overhovedet ikke, og jeg ser det nærmest som en selvfølge, at dagens danske forbruger blot flytter sit forbrug til Tyskland eller Sverige, når afgifterne stiger herhjemme, siger Søren Askegaard, der er professor og ekspert i forbrugeradfærd ved Syddansk Universitet, og fortsætter:

- Det kan ligefrem få den perverse effekt, at forbrugerne køber i meget store mængder, når de alligevel er i Tyskland. Og når man har dåsecolaer og slik i huset, kender vi vist alle til, at forbruget øges, konstaterer Søren Askegaard.

Indkøbsvogne fyldes op

Susanne Bygvrå, der er lektor ved Institut for Grænseforskning i Sønderborg, vurderer også, at antallet af sydjyder, der vil putte flere varer fra tyske butikker i indkøbsvognen stiger:

- En hel masse sydjyder vil handle mere eller hyppigere - bortset fra det sydligste Sønderjylland, hvor det næsten ikke er muligt at købe mere i Tyskland, siger hun.

De Samvirkende Købmænd er alt andet end tilfredse med regeringens nye afgifter:

- Det er tydeligt, at forbrugerne er trætte af at få slag med pisk uden nogensinde at få gulerødder. Afgifterne bliver hele tiden hævet på grupper af varer, uden de bliver sænket på andre - som eksempelvis frugt og grønt, siger vicedirektør Claus B. Nielsen.