Vildsvin breder sig i skovene syd for grænsen

Vildsvin har ikke gode betingelser i de sønderjyske skove, men vi bør alligevel have en plan, siger professor.

Vildsvin har det vidunderligt i skovene syd for grænsen. Sidste år blev der tredive procent flere af dem.

Det skaber frygt for at de vil sprede sig til Danmark, fordi de vilde svine kan bære svinepest med sig. Og det vil i givet fald kunne bringe den milliardstore danske svineeksport i fare.

Men der er intet der tyder på, at de vilde svin er på vej nordpå til Danmark, og risikoen for at det sker er lille. Det siger landmand og jæger Claus Jørgensen fra Tinglev, der er medlem af bestyrelsen for Danske Svineproducenter. En forklaring kan i følge Claus Jørgensen være, at de tyske jægere er dygtige til at skyde vildsvinene.

En anden, at der i modsætning til Tyskland ikke er store sammenhængende skovarealer i det sydlige Danmark og der er derfor intet der tyder på, at en bestand af vildsvin er på vej hertil, siger han til TV SYD.

Hør et klip med Claus Jørgensen her: 

Risikoen for at vildsvinene kommer op fra Tyskland er lille, vurderer landmand og medlem af bestyrelsen for Danske Svineproducenter, CLaus Jørgensen, Tinglev.

Fra dansk side har man længe overvåget situation og forsøgt at overvåge udviklingen.

Indtil videre er konklusionen, at vilde vildsvin ikke har bidt sig fast i den danske natur, og det skyldes i høj grad, at den danske natur er meget industrialiseret.

quote

Man skal forberede sig i fredstid, så man kan handle, når det er nødvendigt. Vi har brug for at have en plan for, hvad vi gør i forhold til vildsvin

 Lis Alban, adjungeret professor, Københavns Universitet

-Der sker en vis spredning af vildsvin fra Tyskland, men den danske natur begrænser spredningen, da vi ikke har så mange skove i Sønderjylland, siger Lis Alban, der er adjungeret lektor ved Københavns Universitet og har været med til at overvåge udviklingen blandt vildsvin i Danmark.

Selvom den danske natur gør, at Danmark ikke et oplagt hjemsted for vildsvinene, mener hun dog, at vi skal sørge for at være forberedt på de udfordringer, som dyrene kan bringe med sig.

-Man skal forberede sig i fredstid, så man kan handle, når det er nødvendigt. Vi har brug for at have en plan for, hvad vi gør i forhold til vildsvin, siger Lis Alban.

Hør Lis Alban blive interviewet af TV SYDs studievært Anders Køpke Christensen her: 

Vi bør have en national handlingsplan, siger adjungeret professor Lia Alban, Københavns Universitet

En stor stigning i antallet af nedlagte vildsvin i Slesvig-Holsten har aktualiseret frygten for, at de vil fortsætte deres march op igennem Tyskland og krydse den dansk-tyske grænse

I årene 2014-2015 blev der nedlagt ikke færre end 13.900 vildsvin i Slesvig-Holsten - en stigning på 30 procent. Det er de seneste års milde vintre og en overflod af mad, der har givet vildsvinene i Sydslesvig optimale vilkår for at formere sig. Det øger risikoen for, at dyrene spreder sig til Danmark.