Virksomhed hyrer Falck til at teste medarbejdere fra Tyskland

På betonelementfabrikken Contiga er hovedparten af de ansatte fra Tyskland. Men mandag manglede en del af virksomhedens 200 tyske kollegaer. De kunne ikke få en coronatest, inden de skulle møde på arbejde mandag morgen.

På betonelementfabrikken Contiga ved Tinglev 12 kilometer fra grænsen er hovedparten af de ansatte fra Tyskland. 

Og med de nye regler om, at pendlere i grænselandet skal kunne vise en negativ covid-19 attest, der er maks syv dage gammel, inden de kan krydse grænsen til Danmark, har virksomhedens ledelse haft travlt lige siden statsministerens pressemøde fredag aften.

- Vi brugte weekenden på at finde ud af, hvordan test og indrejseregler var sat sammen og få kontakt til medarbejdere og bede dem om at tage en test, inden de mødte ind mandag morgen, fortæller Contigas administrerende direktør Karsten Rewitz.

Men her mandag morgen manglede der omkring 25 af virksomhedens 200 tyske kollegaer.

- Det er sådan, at i Tyskland er det ikke så let at få taget en test, og de har lidt længere til test, da det jo ikke er alle vores medarbejdere, der bor i Flensborg, så mere tid havde været ønskværdigt, siger Karsten Rewitz.

Og det var ikke alle tyske medarbejdere på Contiga, som var så heldige at få en ledig tid som Jörg Pötzl-Hollstein: 

- Det gik ganske problemfrit for mig, men der, hvor man kunne komme til uden tidsbestilling, var det rent kaos, fortæller han.

Også administrerende direktør hos Kohberg, René Normann Christensen, har haft travlt en travl weekend.
Også administrerende direktør hos Kohberg, René Normann Christensen, har haft travlt en travl weekend.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Også kaos hos brødfabrikken Kohberg 

På en anden stor virksomhed Kohberg i Bolderslev kun ti kilometer væk er der også mange medarbejdere, der kommer fra Tyskland.

Her betød weekendens ændrede regler, at der også manglede kollegaer til at bage brød:

- Det betyder, at vi står uden faste medarbejdere og knowhow lige nu. Desuden vi skal betale overtid og kalde folk ind, der ikke skulle have været på arbejde. Vi ender potentielt med at skulle udbetale dobbeltløn, fortæller administrerende direktør, René Normann Christensen.

Det koster 300 kroner for en test per medarbejder. Den har Kohberg tænkt sig at betale for medarbejderne sydfra. Men han er ikke tilfreds med ordningen:

- Det vil være mest rimeligt, at det ikke er en omkostning, der pålægges erhvervslivet, medarbejderen eller virksomhed, men stilles gratis test til rådighed af de danske myndigheder, mener han.

120.000 kroner for at coronateste ansatte

Hos Contiga er andelen af tyske ansatte så stor, at man har købt og bestilt en teststation hos Falck. Den kommer senere på ugen for at teste alle medarbejderne. Og igen ugen efter. Det koster Contiga cirka 60.000 kroner per gang.

- Den udgift havde vi gerne været foruden, men holdt op imod, at der er medarbejdere, der ikke bliver testet, så betaler jeg hellere for det for at skabe ro, siger direktør Karsten Rewitz.

Det vækker glæde i produktionen.

- Det er en dejlig følelse, at man ved, at alle er testet, siger Jörg Pötzl-Hollstein.

Og det ved de så hos Contiga for de kommende to uger i hvert fald.

- Derefter regner jeg med tilstrækkelige testfaciliteter både syd for grænsen og flere her i området i Danmark, så medarbejdere kan blive testet uden problemer, siger Karsten Rewitz. 

Gratis test på vej

For medarbejdere syd fra grænsen og virksomhederne er der godt nyt på vej.

Kurt Espersen, der er direktør i Region Syddanmark, lover, at der er gratis covid-19 test er på vej til pendlere fra Slesvig-Holsten:

- Vi forlænger den opstillede teststation i Handewitt, og her kan folk, der kan vise et arbejdstilhørsforhold til Danmark, få udført gratis covid-19 test. Desuden bliver det også muligt at få gratis test i Danmark både hos de mobile teststationer, vi lader køre rundt i grænseområdet, og på de stationære, lover Kurt Espersen.

595 personer afvist ved den dansk-tyske grænse

Syd- og Sønderjyllands Politi oplyser, at de i perioden fra søndag klokken 07.00 til mandag klokken 07.00 har afvist 595 personer, som ikke havde en gyldig covid-19 test i forbindelse med stikprøvekontrol ved den dansk-tyske grænse.