Året der gik: Her er de største sportslige begivenheder i landsdelen

OL-medaljer, PL-medaljer og store sejre i udlandet var noget af det, der fyldte i den syd- og sønderjyske sportsverden i 2021.

Med OL og EM på dansk grund var der lagt op til et specielt sportsår i 2021.

Forventningerne blev indfriet, og store følelser fik frit løb blandt atleterne og danskerne.

I vores landsdel kunne man også mærke glæden ved de store sejre - men også skuffelsen over nederlag.

Derfor ser vi tilbage på nogle af de største højdepunkter, som sportsåret 2021 har givet os sammen med tidligere sportsredaktør på Horsens Folkeblad, Tommy Poulsen, og forfatter og tidligere sportsjournalist på JydskeVestkysten, Kurt Lassen.

Anne-Marie Rindom

Én af de atleter, der kan se tilbage på et flot år, er Anne-Marie Rindom fra Horsens.

Et sandt drama udspillede sig, da hun vandt OL-guld i laser radial-disciplinen, hvilket satte en streg under, at hun kunne leve op til den favoritværdighed, som hun var blevet givet inden OL.

Før næstsidste race førte Anne-Marie Rindom og kunne tage guldet allerede her, men sådan gik det ikke for Rindom, der blev diskvalificeret.

- Det var dybt fascinerende, hvordan det lignede, hun tabte det hele, men hun lykkedes med at vende det hele tilbage til sin fordel og tage guldet til sidst. Jeg glemmer aldrig den dag, siger Tommy Poulsen, tidligere sportsjournalist på Horsens Folkeblad.

Den flotte præstation fik også hele Danmarks opmærksomhed, hvorfor horsensianeren var på de flestes læber - særligt i hjembyen.

Der var nemlig mødt 3.000 mennesker op i Horsens for at fejre hende.

- Anne-Marie Rindom er den største sportsudøver, vi har haft i Horsens, siden Thyge Petersen i 1924. Vi har ikke nogen og har aldrig haft nogen sportsudøver i Horsens, der er lige så seriøs som Anne-Marie Rindom. Hun ofrer hele sit liv til sejlsporten, siger Tommy Poulsen.

Rindom var også den eneste fra landsdelen, der lykkedes med at tage en medalje af karaten guld i Tokyo.

Derfor er hun også blevet nomineret til Årets Sportsnavn mellem 14 andre atleter. De er sidenhen blevet kortet ned til tre. Vinderen bliver fundet den 8. januar 2022.

20210801-092923-L-1920x1250we
Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

Tobias Thorning Jørgensen

Parasport er sjældent den del af sportens verden, der får mest opmærksomhed.

Ikke desto mindre fik Tobias Thorning Jørgensen fra Christiansfeld en hel del opmærksomhed til de Paraolympiske Lege.

Det lykkedes nemlig dressurrytteren sammen med sin hest Jolene at vinde hele to PL-guldmedaljer i disciplinerne individuel dressur og kür - og så som debutant i PL-regi.

Det er sjældent set at en debutant sætter et så markant aftryk på et PL. 

- Med al repekt for andre store præstationer så skal Tobias Thorning Jørgensen være med på denne liste. Det kan der ikke være tvivl om. To gange PL-guld er jo kæmpe stort, og så som debutant, siger sportsforfatteren Kurt Lassen.

21-årige Tobias Thorning Jørgensen red første guldmedaljer hjem i individuel dressur i Grad III, eftersom han har muskelsvind.

Anden medalje blev sikret få dage efter i disciplinen kür, hvor han sammen med sin hest var i særklasse. Han satte sågar personlig rekord på 84,347 procent.

De to guldmedaljer betyder også, at Tobias Thorning Jørgensen topper verdensranglisten, er regerende europamester og er guldvinder ved de paralympiske lege.

Derfor blev hans også nomineret til Årets Sportsnavn, men er sidenhen blevet skåret fra, da feltet skulle barberes ned til tre kandidater.

20191219-185735-L-1920x1280we
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Simon Kjær og de danske fodboldherrer

EM-semifinale, Christians Eriksens fald og første slutrunde på hjemmebane i Parken.

De danske fodboldherrer måtte igennem hele følelsesregistret i løbet af sommerens EM-slutrunde.

Med på holdet var flere spillere fra vores landsdel i form af Frederik Rønnow (Horsens), Jonas Lössl (Kolding), Martin Braithwaite (Esbjerg) og Simon Kjær (Lund).

Særligt sidstnævnte spillede en helt særlig figur i 2021, hvor han ikke kun er blevet hædret for sine fodboldpræstationer, men også for hans person og måde at gå forrest på.

- Hvis man skal pege én ud på landsholdet, så må det være Simon Kjær. Han har spillet en stor sæson og haft et kanon-år, hvor han har været et fundament for både AC Milan og det danske herrelandshold. Han har været en af de bedste forsvarsspillere i den italienske Serie A, så han er en topspiller, siger Kurt Lassen.

Et vidnesbyrd, på at den blonde forsvarsspiller har stået ud fra mængden, ses ved, at han først blev nomineret til Ballon D'or - fodboldens fineste individuelle pris. Den blev vundet af verdensstjernen Lionel Messi, mens Simon Kjær kom ind på en 18. plads.

Til prisuddelingen fik Simon Kjær også en hæderbevisning for sin måde at håndtere Christian Eriksens fald på. Inden da og lige siden har verden også sendt roser i retning af midtjyden.

Om landsholdsanførerens 2022 bliver lige så godt som 2021, må tiden vise, men Kjær starter året ud med at sidde på tribunerne. 

Han er nemlig blevet langtidsskadet og meldes ude resten af sæsonen af italienske medier, hvilket vil sige, at han er skadet til tidligst sommer.

Kjær kunne have trøstet sig med at blive Årets Sportsnavn, da han sammen med resten af landsholdet var nomineret til prisen, men de blev dog blev vejet for lette, da feltet skulle skæres til.

20210623-123336-7-1920x1455we
Foto: Hannah Mckay/Reuters/Ritzau Scanpix

Kasper Asgreen

Hvis den gængse cykelfan ikke havde Kasper Asgreen på radaren, så fik de det i 2021.

Særligt den 4. april fik koldingenseren slået sit navn fast, da han snød alt og alle ved endagsklassikeren Flandern Rundt, som regnes som en af cykelsportens største endagsløb - et såkaldt monument.

- Det er en enestående præstation i cykelverdenen at vinde Flandern Rundt. At vinde store endagsløb i Belgien, som er cyklingens moderland så at sige, er det største, siger Kurt Lassen.

- At vinde Flandern er på linje med at vinde VM, Paris-Roubaix og andre store endagsløb i hårdhed og prestige. Der skal virkelig en motor til at vinde, og det har Asgreen. Det kan ikke lovprises nok. Heller ikke hans position og rolle hos Deceuninck-QuickStep. Han er en fænomenal cykelrytter, siger Kurt Lassen.

Kasper Asgreen kørte ind på opløbsstrækningen sammen med den hollandske mester og storfavorit Mathieu van der Poel, men det virkede ikke til at skræmme koldingenseren.

Knap 300 meter fra målstregen åbnede Asgreen sin spurt, og passerede målstregen først efter at have kørt 254,3 kilometer.

Det er første gang, at en dansker vinder endagsløbet, siden Rolf Sørensen gjorde det i 1997, hvilket også gør Asgreen til den anden danske nogensinde til at vinde Flandern Rundt. Det var dog ikke kun i udlandet, at Asgreen triumferede i 2021.

Asgreen kronede nemlig sæsonen af med at blive dansk mester i enkeltstart for tredje gang i karrieren.

20210404-170500-L-1920x1259we
Foto: Dirk Waem/AFP/Ritzau Scanpix
quote

Henrik Møllgaard er ligesom vinen. Han bliver bedre og bedre med alderen.

Kurt Lassen, tidligere sportsjournalist, JydskeVestkysten

Håndboldherrerne

- Det er jo svært at se bort fra håndboldherrerne, når man både vinder VM-guld og får OL-sølv.

Så kort konstaterer tidligere sportsjournalist ved JydskeVestkysten, Kurt Lassen, det, når det kommer til de danske håndboldherrer.

Holdet har i mange år været en del af verdenstoppen, og 2021 blev et succesfyldt år med flere lokale spillere og profiler på holdet.

Med til at vinde både VM-guld og OL-sølv var Kevin Møller (Løgumkloster), Henrik Møllgaard (Gredstedbro) og Jacob Holm (Esbjerg).

Alle havde de en vigtig rolle at spille og en vigtig del i hæderen.

- Henrik Møllgaard er ligesom vinen. Han bliver bedre og bedre med alderen. Han er først og fremmest forsvarsgenerel for herrelandsholdet, og så han er sikkerheden selv. Han har det fulde overblik, så han er vigtig for landsholdet. Det er ikke kun i forsvaret, han er god, for han er en gennemført fantastisk håndboldspiller, siger Kurt Lassen.

I forsvarsenden kan man også finde målmanden Kevin Møller, der ikke altid nyder den spilletid, som han talent ellers tilsiger, at han burde få.

- Der er ingen tvivl om, at Nicklas Landin er førstemålmand, men Kevin Møller er en fantastisk andenmålmand at kunne sætte ind, hvis det ikke kører for Landin. Møller har en evne til at kunne nappe straffekast på stribe, hvis det skal være, siger Kurt Lassen.

I angrebsenden er der også et regionalt islæt at finde. Her huserer Jacob Holm, der for få sæsoner siden drog til Tyskland.

- Hvis man skulle give en traditionel pris til den spiller på landsholdspiller, der har udviklet sig mest, så ville den blive givet til Jacob Holm. Han har temposkift, gennembrudskraft, kreativitet, en god duelspiller og er bare en fantastisk playmaker og back. Han har stadig noget at bygge på, men der er ingen tvivl om, at han er fremtidens mand, siger Kurt Lassen.

Håndboldherrerne var - ligesom mange andre på denne liste - med på den oprindelige liste over kandidater til at vinde Årets Sportsnavn, men er også blevet skåret fra efterfølgende.

20190127-195659-L-1920x1429we
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix