Rafels kamp mod radikalisering

Vejle er et af de steder i Danmark, hvor flest unge muslimer bliver radikaliserede og drager i hellig krig. En kun 19-årig gymnasieelev har gjort det til sin hjertesag at stoppe denne udvikling.

Det er blevet en hjertesag for Rafel Shamri at bekæmpe radikaliseringen af unge muslimer.

- Det betyder alt for mig at hjælpe de unge mennesker til ikke at blive radikaliseret, fordi de netop er vores fremtid. De er mine brødre og søstre i islam. Jeg vil gøre, hvad jeg kan, for ikke de ikke tager til Syrien og bliver traumatiserede, siger Rafel Shamri til TV SYD.

Derfor har hun blandt andet startet et fodboldhold tæt på bopælen i Nørremarken i Vejle, som er præget af mange forskellige, etniske befolkningsgrupper.

- Når de unge deltager i aktiviteter som fodbold, så har de ikke tid til at tænke på alt muligt andet, og så bliver risikoen for radikalisering mindre. Det betyder rigtigt meget for mig at være med til at vi får et bedre samfund ved at hjælpe de unge mennesker, siger den 19-årige gymnasieelev fra Rosborg Gymnasium.

Hun har selv flere venner og bekendte, der er blevet radikaliserede og fortæller, at alene indenfor det seneste år er fire af hendes venner fra Vejle rejst mod Syrien for at deltage i hellig krig.

- Og jeg er da hele tiden bekymret for, om flere af mine venner eller bekendte bliver radikaliserede.

Rafel Shamri er et par gange blevet udpeget til at deltage i såkaldte dialogmøder med PET, Politiets Efterretningstjeneste. På dagsordenen har blandt andet været forebyggelse af radikalisering af unge muslimer.

På grund af Rafel Shamris dybfølte engagement er hun blevet hovedpersonen i TV SYDs serie om radikaliseringen i Vejle Kommune.

En problemstilling, hun flere gange har haft helt inde på livet.

- De gange, mine venner eller bekendte er blevet radikaliserede, bliver de meget mere indelukkede, de trækker sig fra samfundet, fra skolen, de undgår os kvinder og piger generelt, de diskuterer meget, og de bliver sure hurtigt, hvis man er imod det, de siger.

Rafel Shamri gik på Rosborg Gymnasium i klasse med Fatih Khan, som blev dræbt i Syrien, efter at han havde sluttet sig til oprørshæren. Hun har gjort sig mange tanker om, hvorfor nogle unge bliver radikaliserede.

- Jeg tror, at mange af de unge drenge føler sig svigtede hjemmefra, de komme måske fra skilsmissefamilier, de kan måske ikke følge med i skolen, og så kommer der nogle mennesker og siger til dem, at de er gode nok. Og så tror jeg, at det er let at manipulere dem.

Løsningen på problemet er nærliggende, mener Rafel Shamri.

- De unge drenge skal have flere forbilleder fra det muslimske miljø. Forbilleder, som respekterer dem og forstår deres religion. De forbilleder skal tage ansvaret på sig og komme frem nu.