Region Syddanmark har stadig problemer med at bemande ambulancerne

Region Syddanmark har nu drevet ambulanceberedskab i fem måneder, men regionen er stadig udfordret af mangel på reddere.

Den 15. august sidste år overtog Region Syddanmark ambulancedriften i Syddanmark efter det hollandske ambulanceselskab Bios. Og selvom der er kommet noget mere ro omkring ambulancedriften i regionen, så er der stadig problemer med at bemande ambulancerne. Det viser en gennemgang af ambulanceberedskabets såkaldte nedetider, som TV SYD har lavet.

Nedetider er den tid, en ambulance står stille og ikke er til rådighed for alarmcentralen. Det kan for eksempel være på grund af en punktering – eller slet og ret fordi ambulancen ikke er bemandet.

Og ambulancerne i regionen står stille, for selvom regionen har fået flere reddere end BIOS havde, så viser tallene, at nogle stationer står tomme i timevis.

quote

Vi er godt på vej, og planen er også, at vi skal have nedetiden længere ned.

Thyge Nielsen (V), formand for det præhospitale udvalg i Region Syddanmark.

 

Alene i sidste måned var nedetiden i Sydvestjylland på 239 timer, hvilket samlet svarer til, at én ambulance har stået stille i 30. almindelige arbejdsdage á otte timer i løbet af december.

Tallet i Sønderjylland er 485 timer eller over 60 almindelige arbejdsdage. Til sammenligning er tallet fra Trekantområdet, hvor det er Responce, der står for ambulancedriften, på 2 arbejdsdage – altså 16 timer.

Vi vil længere ned

Tallene vækker dog ikke bekymring ved formanden for det præhospitale udvalg i Region Syddanmark, Thyge Nielsen (V). Han hæfter sig ved, at nedetiden er faldet i den periode, Region Syddanmark har stået for ambulancedriften.

- Det er flot, at vi er kommet derned – og vi må gerne komme endnu længere ned. Da vi overtog driften var nedetiden på 7-8 % af den samlede drift, nu er nedetiden på omkring 2 %, siger Thyge Nielsen.

En af forklaringerne er, at Ambulance Syd har fået rekrutteret reddere, så de arbejder sig op mod de 595 reddere, der er afsat løn til i ambulanceselskabets budget. Thyge Nielsen vurderer, at regionen har omkring 550 reddere ansat på nuværende tidspunkt.

- Vi er godt på vej, og planen er også, at vi skal have nedetiden længere ned. Men vi kommer aldrig helt ned på 0, konstaterer Thyge Nielsen (V).

Mest alvorligt er nedetiden på de små stationer, hvor der kun er én ambulance. Det er der blandt andet på stationen i Brørup. To hele dage i december var den ambulance ubemandet – og derved stod hele stationen tom.

- Men så tilkalder vi bare mandskab og ambulancer fra andre stationer og dækker ind.