Åbner test-center for indeklima i Vejle

Danfoss åbner i næste uge verdens første testcenter for indeklima i boliger. Det ligger i Vejle, og i centret kan ingeniørerne teste klimastyring på en frostkold dag - selv om der er hedebølge udenfor.

Rummene i testcenteret er nemlig omsluttet af et kølerum. Derfor kan ingeniørerne simulere forskellige temperaturforhold og teste, hvordan produkter og klimasystemer opfører sig inde i testrummene.

Det betyder, at selv på en varm sommerdag, kan der udføres forsøg i huset, som om det var vinter med minus 20 grader, skriver Danfoss-divisionen Heating Solutions i en pressemeddelelse.

Behov for ny viden

Det nye testcenter skal afprøve varmepumper, ventilationsanlæg og gulvvarme, som masser af husejere i disse år bygger ind i deres boliger. Men i praksis modarbejder systemerne sommetider hinanden.

Derfor er der behov for ny viden ? og den håber Danfoss-afdelingen at kunne på i det nye testcenter.

- Det nye testcenter er en hjørnesten, fordi vi her kan afprøve og udvikle produkter, der kan imødekomme de behov, vi ser i markedet i dag og fremover, siger Kim Christensen, Divisional President i Danfoss Heating Solutions. Mange huse er blevet så velisolerede, at man stort set kan varme dem op med en hårtørrer. Her er udfordringen at sikre et behageligt indeklima i de energieffektive huse, uden at beboerne skal gå på kompromis i dagligdagen og åbne dørene for at komme af med boligens overskudsvarme.

Vil være verdensmestre

- Danfoss vil være verdensmestre i klimaregulering af boliger ved at sørge for, at alle vores produkter ? og med tiden også andre produkter i hjemmet ? fungerer sammen i ét energieffektivt system, tilføjer han.

Hidtil har Danfoss haft et laboratorium, der kunne teste ét produkt ad gangen. Udviklerne har enten måttet vente på at kunne komme til - eller været nødt til at afprøve nye produkter i private hjem.

- En test i et privat hjem er ikke altid optimal, for vi kan aldrig gentage forsøget under præcis de samme vejrforhold. Det kan vi med testcenteret, siger Jacob Madsen, Vice President for Danfoss Electric Heating Systems og daglig leder af Danfoss i Vejle.

Testcenter i Vejle: