Økonomisk støtte til rygestop

Sundhedsstyrelsen støtter den fælles sønderjyske "Sønderjylland knækker tobakken sammen" indsats med 3,4 mio. kr., der bl.a. skal finansiere gratis nikotinpræparater og rygestopmedicin til borgere, der ryger mere end 15 cigaretter dagligt.

Det betyder, at fra den 1. april 2015 og frem til udgangen af 2017 vil storrygere, der tilmelder sig rygestop, kunne få tilbud om gratis nikotinpræparater og rygestopmedicin.

Formanden for sundhedsudvalget i Sønderborg Kommune, Helge Larsen, har store forventninger til rygestopprojektet.

-Jeg er glad for, at vi slår kræfterne og ressourcerne sammen i de fire sønderjyske kommuner, for vi har en fælles udfordring med for mange storrygere i landsdelen. Der er rigtig mange gode leveår at hente, hvis tobakken lægges på hylden, og det skal det her projekt hjælpe sønderjyderne med, siger Helge Larsen.

Samarbejdet mellem de sønderjyske kommuner indebærer også, at borgerne frit kan benytte rygestoptilbud på tværs af kommunegrænserne, fremhæver formanden for Sundhedsudvalget i Tønder Kommune, Irene Holk Lund.

-En borger, der f.eks. bor i Aabenraa Kommune, men har sit daglige arbejde et sted i Tønder Kommune, kan få rygestophjælp her, hvis det er det mest praktiske. Ved at gøre tilbuddene lettere tilgængelige på denne måde håber vi, at endnu flere vil benytte sig af dem og få hjælp til at droppe tobakken, siger Irene Holk Lund.

 

Fakta om kampagnen

 

Kampagnen ?Få hjælp til dit rygestop? er en landsdækkende kampagne, som skal få flere storrygere til at kvitte smøgerne. ?Få hjælp til dit rygestop? kører både på landsdækkende TV, i radio og på digitale medier. Sundhedsstyrelsen står bag indsatsen, der også støtter mange lokale initiativer til rygestop. Indsatsen varer i 1 ½ år med kampagneperioder nu, til efteråret og igen i efteråret 2016.

Fakta om rygning

  • Alle kan stoppe med at ryge, men mange forsøger at stoppe flere gange, før det lykkes
  • Chancen for at lykkes med et rygestop bliver fem gange større, hvis man får hjælp til det
  • Personer, der dagligt ryger 15 cigaretter eller derover, lever i gennemsnit 8-10 år kortere end personer, der aldrig har røget
  • De fleste storrygere ønsker at stoppe. Det gælder for mindst 6 ud af 10 rygere
  • Trangen til tobak er størst i begyndelsen af rygestoppet. Men den bliver hele tiden gradvist mindre