10 drenge sigtes for påsatte brande

Syd- og Sønderjyllands Politi mistænker 10 børn for en række påsatte brande i Esbjerg siden maj. Den yngste af børnene er blot syv år gammel.

Fire af børnene er over den kriminelle lavalder. De er alle formelt sigtet i sagen.  I sager, hvor den mistænkte er under 14 år, kan politiet på grund af den kriminelle lavalder ikke rejse sigtelse og retsforfølge den mistænkte.  I de sager er de sociale myndigheder derfor blevet underrettet.

Børn på fire timer

Sigtelserne er rejst i forbindelse med efterforskningen af 10 påsatte brande, som har hærget Esbjerg siden maj. I forbindelse med efterforskningen er der i øvrigt indhentet dna-prøver fra børnene.

- Det drejer sig om et barn på 7, to på 11, to på 12, en på 13, en på 15, en på 16 og to på 17, fortæller efterforskningsleder Lorenz Matzen til Ritzau.

Ikke en bande

Ifølge efterforskningslederen er der ikke tale om en bande. De forskellige episoder hænger dog sammen på kryds og tværs. Nogle af børnene mistænkes desuden for at være indblandet i flere sager.

- De stammer alle sammen fra Esbjerg-området. Det er ikke en bande, men indimellem så mødes de med hinanden, fortæller Lorenz Matzen.

Flyttede

Brandene har været påsat i kælderrum, trappeopgange og skure. De har været så alvorlige, at flere beboere i de berørte bygninger har været evakueret, og flere har været indlagt til observation for røgforgiftning.

I et enkelt tilfælde flyttede en beboer - en enlig mor med flere børn - omgående ud af sin lejlighed af frygt for familiens sikkerhed.

Undersøger stadig fem brande

Lorenz Matzen

Ifølge Lorenz Matzen er det svært at pege på et motiv til striben af påsatte brande.

- Jeg må indrømme, at jeg har svært ved at sætte mig ind i deres tankegang. Men de har ikke rigtig nogen god forklaring på, hvorfor de gør det her, siger han.

Trods gennembruddet i efterforskningen er sagen ikke slut for politiet.

- Vi fortsætter, for det er jo ikke alle brande, der er opklaret endnu. Vi har stadig fem stykker, og der har vi nogle dna-spor, som vi skal have gennemgået, fortæller Lorenz Matzen.

Politiet har indhentet dna-prøver fra de mistænkte børn - det er sket med samtykke - men resultaterne foreligger ikke endnu. Derfor kan Lorenz Matzen ikke sige, om der er dna-beviser, der knytter børnene til de fem brande, som man mener at have opklaret.