9 steder i Syd- og Sønderjylland kan få fartkontrol med stærekasser

9 steder i Syd- og Sønderjylland er blandt de 44 vejstrækninger i Danmark, som kan komme i betragtning til de 20 nye stærekasser, der skal erstatte 20 af politiets 100 fotovogne.

Det er planen, at de 20 nye stærekasser skal sættes op på nogle af de 44 vejstrækninger forskellige steder i Danmark, hvor der ifølge Vejdirektoratet sker flest uheld.

9 af strækningerne, der kan komme på tale, ligger i Esbjerg, Vejen, Kolding, Fredercia og Horsens kommuner. Nær den gamle Lillebæltsbro kan Middelfart Kommune også søge om at få opstillet en stærekasse.

De pågældende kommuner med farlige veje kan nu søge om at få opsat en stærekasse. 

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) igangsætter nu et pilotprojekt, hvor en række af kameraerne fra politiets fotovogne skal bruges i stærekasser.

Den bedste fartkontrol opnås sandsynligvis ved at kombinere brugen af mobile fotovogne med fastmonterede stærekasser på særligt trafiksikkerhedsbelastede strækninger. Det er et af hovedbudskaberne i en ny rapport, som regeringens arbejdsgruppe om anvendelsen af fastmonteret hastighedskontrol netop har offentliggjort.

Rapporten peger også på, at en række andre europæiske lande har meget positive erfaringer med, at bilisterne naturligt sætter farten ned det pågældende sted, når en stærekasse er monteret permanent – også næste gang, de passerer stærekassen.

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen vil på den baggrund igangsætte et pilotprojekt, hvor 20 af kameraerne fra politiets 100 mobile fotovogne bruges til at opsætte 20 fastmonterede stærekasser på farlige strækninger. Der vil blive skiltet i god tid før alle stærekasserne, så trafikanterne ved, at de bliver fotograferet, hvis de kører for stærkt.

- På baggrund af arbejdsgruppens anbefalinger er jeg ikke i tvivl om, at vi skal gentænke den måde, vi bruger automatisk fartkontrol. Udenlandske erfaringer viser jo, at en kombination af den mobile kontrol med fotovogne og den stationære kontrol – det vi i daglig tale kalder stærekasser – giver den bedste fartkontrol, siger transportminister Ole Birk Olesen, (LA), i en pressemeddelelse om forsøget.

Sådan kan de faste stærekasser komme til at se ud?
Sådan kan de faste stærekasser komme til at se ud?
Foto: Torkil Adsersen, Scanpix

Her de 9 syd- og sønderjyske veje og gader, der kan komme i betragtning til stærekasser

Esbjerg Kommune: Tjæreborgvej og Storegade
Vejen Kommune: Nørregade
Kolding Kommune: Fynsvej og Nrd. Ringvej
Fredericia Kommune: Strandvejen og Vestre Ringvej
Horsens Kommune: Bjerrevej/Bollervej og Niels Gyldings Gade.